Bebeklerde büyüme atağı nedir?

Bebeğiniz hayatının ilk yılında birçok önemli dönemeç yaşar. Emeklemek, diş çıkarmak, konuşmak ve yürümek gibi birçok şeyi tek bir sene içinde yapmaya çalışan bebeğinizin haliyle birçok inişli çıkışlı dönem yaşadığına da şahit olmanız kadar doğal bir şey olamaz.
 
Genel olarak ‘büyüme atağı’ olarak nitelendirilen bu dönemeçlerde hem bebekler hem de ebeveynlerin zorlanması aslında oldukça doğal ve normal. Sürekli belirgin bir sebep olmadan ağlayan, durup dururken huysuzlanan, uykuları hatta yemesi dahi bozulan bir bebek karşısında çaresiz kalmamak bazen neredeyse imkansızlaşır. Bu süreçler her ne kadar bebeğinize yeni becerilerini müjdeleyen dönemeçler olsa da yaşarken üstesinden gelmek kimi zaman çok zor olabilir.
 
Uzmanlara göre büyüme atakları sonrası bebeklerde çoğu zaman önemli gelişimsel değişiklikler gözlemlenmektedir. Yani sizin için zor bir dönem olsa da büyüme atakları sonrası bebeğinizin yatağında yuvarlandığını, emeklediğini hatta yürümeye başladığını görebilirsiniz. Bebeğinizi bu dönemlerde yapmak istemediği rutinleri için gereksiz yere zorlamayın. Bunun geçici bir dönem olduğunu unutmayın ve dişinizi biraz sıkmaya çalışın.
 
Peki ya bebeğinizin yeni bir büyüme atağı yaşadığını nasıl anlayabilirsiniz? İşte belli başlı büyüme atağı işaretleri!
 
1- Bebeğinizin iştahında belirgin bir artış varsa büyük ihtimalle büyüme atağı yaşıyor olabilir. Eğer emziriyorsanız günde 8 kez emerken bu sıklık 12 hatta 14 kereye kadar çıkabilir. Mama ile besleniyor ve beslendikten sonra hala aç görünüyorsa yine büyüme atağından şüphelenmek mümkün. Büyüme atağı sona erdikten sonra bebeğinizin beslenme sıklığı eskiye dönebildiği gibi bu yeni ve daha sık tempoyu da devam ettirme olasılığı mevcuttur.
 
2- Bebeğinizin beslenme rutininde çarpıcı değişiklikler de büyüme atağı sinyallerinden biri olarak kabul edilebilir. Tüm beslenme rutini tepetaklak olmuşsa ve ne zaman nerede ne kadar emip ne zaman uyuyacağını kestiremiyorsanız, miniğiniz yüksek ihtimalle büyüme atağı ile uğraşmakla meşgul olabilir.
 
3- Büyüme atağı belirtilerinin en bilinenlerinden biri de bebeğinizin size her zamankinden daha fazla yapışmasıdır. Sürekli kucakta gezinmek isteyen bebeğiniz yere indirdiğiniz anda çığlığı basıyorsa büyüme atağında size daha fazla ihtiyaç duyuyor ve sizi daha fazla yanında istiyor demektir. Bu dönemlerde kanguru ya da sling tipi taşıyıcılar kullanma anne bebek teması açısından oldukça destekleyicidir. Üstelik onu üzerinizde taşırken kollarınız serbest kalacağı ve belinize daha az yük bineceği için acilinden bir bebek taşıyıcısı edinmek bu dönemi daha rahat atlatmanızı mümkün kılabilir.
 
4- Bebeğiniz hiçbir sorun yokken huysuzlukta rekor mu kırıyor? O zaman büyüme atağına hoş geldiniz sevgili ebeveynler! Bu dönemde bebekler en mutlu oldukları yerde göğsünüzde meme emerken ya da biberonla beslenirken bile huzursuz olabilir. Gün boyu rahatsız görünebilir ve geceleri de uykuya yatmakta epey zorlanabilir.
 
5- Belki hepimiz unutmuş olabiliriz ama büyümek pek meşakkatli ve gerçekten de yorucu bir iştir. Bu yüzden de bebeğiniz büyüme atakları döneminde daha fazla uyumak istiyor olabilir. Gün içinde daha fazla şekerleme yapmak isteyebileceği gibi geceleri de daha uzun uyumaya başlayabilir. Bebeğiniz uyuduğu sıralarda beyni büyüme hormonu denilen bir protein üretir. Büyüklerimiz boşuna uyusun da büyüsün dememişler. Gerçekten de bebekler uyurken büyürler. Fırsat bu fırsat bebeğiniz uyumuşken siz de biraz kestirmeye bakın!
 
6- Her bebek bir diğerinden farklıdır. Bu yüzden de bazı bebekler büyüme atakları döneminde daha uzun uyumak yerine daha az uyumaya başlayabilir. Bebeğiniz geceleri daha sık uyanmaya başlayabilir ya da gün içi uykuları kısalabilir.
Kaynak: CNN Türk
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title