Dünya tatlısı bir bebeğiniz oldu. Yemesi içmesi, uykusu derken kendinize ‘Bizimki ne zaman yürüyecek acaba?’diye sormaya başladınız. Arkadaşlarınızdan, aile dostlarınızdan duyduklarınız da aklını karıştırmaya yetti. Siz en iyisi bunların hepsine kulak tıkayın. Hurafelerle, gerçekleri ayırt edebilmek için yazımızı okuyun. Yürümesi için önemli olan nedir? Tekerlekli oyuncaklar ne kadar etkili? İlk adımı ilk doğum gününe denk gelir mi?
Gerçekleri bilin!
Hurafe: Miniğinizin yürümesi için önemli olan bacak kaslarının iyi olması.
Gerçek: Sadece bacak kasları değil birkaç kas grubu yürümeyi etkiler. Minik güçlü bacaklar iyidir. Ama çocuğunuzun belkemiği, boynu ve kol kasları da çok önemli. Omuriliğindeki omurlar doğru duruş şeklini bulmasını sağlar. Yavrunuzun oturup kalkması ve yürümesine yardım eder. Siz de yürümesi için bebeğinize destek olun ki ayaklanıp etrafta bir tur atabilsin. Böylece çevresinde neler olup bittiğini de öğrenir.
Zamanla uzanmak, öne eğilmek, sizin de yön göstermenizle kendi etrafında dönmek gibi istekleri olur. Bu hareketler de vücudunun önemli yerlerinin çalışmasını sağlar. Bebeğinize karın kaslarını çalıştırması için zaman tanıyın. Onu yüzükoyun yatırın. Göz seviyesine sevdiği bir oyuncağını koyun. Böylece kafasını ve kollarını kaldırmaya çalışırken göğüs ve karın kasları çalışmış olur. Bacak kaslarını çalıştırması için özel bir egzersiz yaptırmanıza gerek yok. Bebeğinizle oynamanız, pskiolojik gelişiminde olduğu kadar onun beden gelişiminde de en etkili yol. Heraket etmesi, vücudunun esnekliğini sağlayacaktır. Onu kucağınıza alıp göğüs seviyenizde ayakta durmasını sağlayın. Bu onun çarpık bacaklı olmasını ya da yürüme sorunları yaşamasını önler.
Hurafe: Bebeğiniz ilk adımını atana kadar düşüp incinmemesi için onu koruyun.
Gerçek: Aksine, bebişinizi biraz rahat bırakın. Çünkü er ya da geç hareketlenecek. Bazı bebekler vücut ağırlıklarını çok iyi taşır ve minik birer tırmanıcı haline gelirler. Bazen henüz adım atamayan bebeğinizi emeklerken merdivenlerin tepesine çıkmış bulursunuz. Tabii ki evde alacağınız önlemler çocuktan çocuğa göre değişir. Bazı çocuklar diğerlerine göre yapıları gereği daha maceracı olur.
Bebeğiniz 6 aylık olup etrafta dolaşmaya başlamadan önce evinizi bir kez olsun onların gözünden inceleyin. Evdeki küçük nesneleri ve kesici aletleri onların ulaşamayacağı yerlere kaldırın. Keskin, sivri köşeleri kaplayın. Kitaplık gibi içi ağır eşyalarla dolu olan mobilyalarınızı duvara monte edin. Yoksa bebeğiniz kitaplığa tırmanmaya çalışırken kitaplar hatta kitaplık bir anda yavrunuzun üzerine düşebilir. Aman dikkat!
Hurafe: Yürüteç gibi eşyalar bebeğinize yürümeyi öğretir.
Gerçek: Tam tersine yürümesinin gecikmesine neden olur. Yürüteçler sadece bebeğinizin baldırlarını güçlendirir. Ama üst bacak kaslarını ve kalçalarını çalıştırmaz. Ayrıca bebeğiniz yürütecin içindeyken bir engele takıldığında onunla beraber devrilebilir. O şekilde merdivenlere tırmanırsa bu çok tehlikeli olur. Bize sorarsanız kullanmayın deriz! Ama tekerlekli oyuncaklar çocuğunuzu yürümesi için cesaretlendirir. Büyük çocuğunuz onu iterken ufaklık da bir kenarından tutup dengesini kurabilir. Aslında çocuğunuzun asıl denge kurmasını ve yürümesini başlatan şey, evinizdeki eşyalar. Yürümeyi fiskos masasına tutunup oradan sandalyenize uzanmaya çalışırken öğrenir. Bu yüzden yukarıda da söylediğimiz gibi fazla hareketli çocuğunuz için masa kenarlarınıza korumalık takmanız iyi olur.
Hurafe: Bütün çocuklar yürümeden önce emekler.
Gerçek: Bazıları asla emeklemez. Birçok bebek 7-10 ay arasında emekler. Ama bazıları da bu süreci yaşamadan doğrudan yürümeye başlar. Hatta emeklemeyi yürümeye başladıktan sonra öğrenen çocuklar da olur.
Çocuklar emeklemeyi eğlenceleri bulur. Ayrıca kol kasları bacak kaslarından daha önce gelişir. Bebeklerin vücutlarını ilk önce geriye doğru atması görülmemiş bir şey değil. Ayrıca yavrunuzu karnının üstünde gitmek yerine poposunun üzerinde hareket ederken de görebilirsiniz. Bir de bebekler komando yürüyüşü, bel kıvırma gibi hareketleri de çok sever.
Hurafe: Ayakta durmayı öğrenmek onlar için çok zor.
Gerçek: Aslında karmaşık olan kısım, çocuğunuzun nasıl oturacağını öğrenmesi. Okuduğunuzda garip gelebilir ama çocukların sık yaşadığı bir durum. Yavrunuz kendini ileri iter sonra aşağıya bakar ve korkuyla beraber çığlık atmaya başlar. Bu özellikle çocuğun gecenin bir yarısı karyolasının parmaklığına tutunup oturmaya çalışırken yaşadığı bir sıkıntı.
Gün içinde bebeğinize dizlerini kıvırıp kendisini yavaşça yere bırakması için pratik yaptırın. Bebekler çabuk öğrenir. Ayrıca yerçekimi onlar için iyi bir öğretmen olur. Bebeğiniz sertçe düşse bile endişelenmeyin! Gün içinde birkaç kez düşüp yuvarlanması da öğrenmenin bir parçası. Unutmayın çocuk dediğin düşe kalka büyür.
Hurafe: Ayakkabı giymesi yürümesine yardım eder.
Gerçek: Yalınayak olması çok daha iyi. Ayakkabılar ayaklarını bükmesini zorlaştırır. Bu da koordinasyon ve denge kurmasını engeller. Ayrıca yeni yeni yürümeye başlayan bebekler çıplak ayaklıyken parmak uçlarının üzerinde denge kurmaya çalışır. Bebekler ayakkabıya sadece dışarıda dolaşırken ve hava soğukken ihtiyaç duyar. Ucuz ama esnek ve ayak tabanı kaymayan ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Yüksek bileklikli olmasına da gerek yok. Aksine bileği saran yüksek bileklikli ayakkabılar bebeğinizin yürüyüşünü yavaşlatır. Ona bağcıklı olmayan uygun bir çift ayakkabı giydirin. Sonra onu ayağa kaldırın böylece bütün ağırlığını ayaklarına vermiş olursunuz. Topuklarının üzerinde sabit durmasını sağlayın, sonra bulunduğunuz odayı çocuğunuzla beraber keşfe çıkın. Yüzünüz ona dönük olsun, yürüyüşünüzü de ona uydurmaya çalışın. Bir ayağınız bebişinizin bacakları arasına gelecek şekilde onu kendinize doğru yürütün. Bazı bebeklerin bir ayağı diğerinden daha büyük olur. Bu durumda diğer ayağı için uygun numara bir ayakkabı alın. Bebeğinizin ayakkabılarını ve çoraplarını çıkardığınızda iki kez kontrol edin. Eğer topuklarında parmak uçlarında ve ayak kenarlarında kırmızı izler varsa bu, yeni bir ayakkabı almanın zamanı geldi demektir.
Hurafe: Parmak uçlarının üzerinde ya da parmaklarını yan basarak yürüyorsa bir sorun olabilir.
Gerçek: Birçok bebek yürümeye bu şekilde başlar. Bu anormal bir durum değil. Badi badi ya da paytak yürümesi anlamına da gelmez. Birçoğu 3 yaşına geldiğinde böyle yürümeyi bırakır. Parmak uçlarında yürümeye devam ederse ya da topuklarını fiziksel olarak yere basamıyorsa bir pediatriste götürün. Pediatrist topuk bağlarının sıkışmış olduğunu görürse bebeğinize ortopedik bir operasyon yapmayı önerebilir. Bunun dışında endişelenecek bir durum yok. Bu operasyondan sonra bebeğiniz kısa sürede mükemmel bir şekilde yürüyor olacak.
Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/
-
1 Bebeğinizin göz sağlığını koruyun
-
2 Banyo sıklığı ne olmalı?
-
3 Bebeğinizi yatar pozisyonda beslemeyin
-
4 Göbek fıtığı ne zaman tedavi edilmeli?
-
5 Bebeğiniz göbek üstü zaman geçiriyor mu?
-
6 Beslemek için uyandırmak gerekli mi?
-
7 Doğumun belirtilerini bilin
-
8 Su vermeyin!
-
9 Kilo kaybı normal mi?
-
10 Bebekler ne zaman gülümser?