Bebeğinizle eğlenirken kilo verin!

Doğumdan sonra kendinizi toparlamak, daha iyi hissetmek için düzenli egzersiz yapmalısınız. Ancak bu o kadar kolay bir iş değildir. Gerçekten egzersiz yapmak istiyorsanız, bunu yapmak için temizliği bitirmeyi, bebeğin mamasını hazırlayıp, onu yedirip, uyutmayı beklemenize gerek yoktur. Bunları beklerseniz, hiç bir zaman uygun zamanı bulamazsınız. Bütün işleri bitirince egzersiz yapmanıza sıra gelse bile siz yorgunluktan kolunuzu kaldıramayacak halde olursunuz. Beklemek yerine, zamanı iyi şekilde değerlendirin ve bebeğinizle birlikte egzersiz yapmanın tadına varın.
Bu egzersizler sadece anneler ve küçük bebekleri için geçerlidir. Dokuz aylık hamilelik süresinden sonra, yıpranan ve hareketsiz kalan bütün vücudunuz bu egzersizler sayesinde yeniden çalışmaya başlar. Siz karnınızı sıkılaştırırken ve sırtınızı güçlendirirken, bebeğinizin de hem görsel, hem de bedensel algılaması gelişecektir. Kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirirken aynı zamanda gözleriyle de sizi izleyecektir. Böylece bebeğinizle sadece ona özel, çok yakın bir ilişkiniz olacaktır. Sonuçta, hem yararlı, hem de harika zaman geçireceksiniz. Üstelik hem oyun ilişkileriniz derinleşecek, hem de bebeğiniz kolaylıkla, dengesini bulacak, kasları gelişecek. Bu programı birçok ay boyunca sürdürürseniz, bebeğinizin sportif yönünün gelişmesine de çok yardımcı olursunuz.
Egzersizlere başladığınızda kendinizi zorlamayın ve yavaş yavaş ilerleyin. Unutmayın vücudunuzun tekrar harekete başlamaya alışması gerekir.
Doğumu izleyen haftalarda, genç anneler kendilerini çok yorgun, neredeyse depresyona girecek kadar yorgun hissederler. Tekrar dinçleşmek için düzenli fizik aktivite yapmak, amaçlı olarak vücudu hareket ettirmek en iyi yoldur. Birkaç günün sonunda, hem uyku düzeninizde, hem de iştahınızda bunun iyi etkilerini görürsünüz.
Aşağıdaki egzersizlere geçmeden önce bebek arabası ile yürüyüş yapmanın, normal yürüyüşe oranla çok daha fazla kalori yaktırdığını hatırlatmak isteriz. Hava yağışlı değilse soğuk bile olsa sarın sarmalayın haydi attaa. İnanın size de ona da iyi gelecek. Ama yürüyüşünüzün bir parça tempolu olmasını tavsiye ederiz. Lütfen bunu yapmak için evin düzenli, yemeğin pişmiş olmasını BEKLEMEYİN… Siz herşeyden önemlisiniz. Unutmayın, ailenin mutluluğu kadın mutluysa mümkündür.
Egzersizlere hazırlık
Bu egzersizleri doğumdan 6 hafta sonra, haftada en az üç kez olmak üzere istediğiniz sıklıkla yapabilirsiniz. Her hareketi en az 8 tekrarla yapmalısınız. Ancak zamanla forma girdikçe sayıyı arttırabilirsiniz. Jimnastik yapacağınız mekanın geniş ve havadar olmasına dikkat edin, mesela salonunuzda halı üzerinde hazırlayacağınız genişçe bir zeminde egzersizlerinizi yapabilirsiniz. Rahat giysilerinizi giyin ve daha iyi konsantre olmak için bebeğinizle birlikte zevkli dakikalar geçirmeye hazırlanın. Bebeğinizin altının temiz olmasına ve karnının aç olmamasına da özen göstermelisiniz. Daha büyük bir çocuğunuz varsa, o da sizinle ve kardeşiyle birlikte bu hareketleri yapabilir. Ancak, egzersizler sırasında onlarla konuşun, hareketleri dilediği gibi yapmasına izin verin ve onlara dokunun. Böylece kardeşler kıskanmaz, aksine sizinle birlikte bu işi paylaştıkları için mutlu hissederler.
Dikkat etmeniz gerekenler
• Egzersiz yaparken bebekleri ve çocuklarınıza zarar verebilecek hiç bir ekipmanı ve ağırlığı kullanmayınız.
• Bebeği tutarken asla aniden bırakmayınız
• Mutlaka ve her zaman bebeğinizi görecek biçimde egzersiz yapın
• Bebek hareketi doğru yapmanıza imkan vermiyorsa bebeği kenara koyup yapın
• Çok aç ve çok tokken egzersiz yapmayın
• Ortamın sıcaklığı ve havalandırması, hijyeni anne ve bebek için uygun olmalıdır.
• Mümkünse hiç takı takmayın
• Bu hareketi en az sekiz kere, kendinizi iyi hissederseniz daha fazla kez tekrarlayın
• Siz kaslarınızı çalıştırırken, bebeğiniz de kaslarını güçlendirecek ve başını daha iyi kontrol etmeyi öğrenecektir.
Yukarı-Aşağı
Sırtüstü yatın. Dizlerinizi kıvırıp tabanlarınızla tam yere basın. Bebeğinizi sırtı bacaklarınıza dayanır biçimde kucağınıza oturtun.Bebeğinizin ellerini tutarken doğrulun ve geri yatın. Ona yönleri de öğretebilirsiniz.
1-2-3-4-5
Sırtüstü yatın. Dizlerinizi kıvırıp tabanlarınızla tam yere basın. Bebeğinizi sırtı bacaklarınıza dayanır biçimde kucağınıza oturtun.Bebeğinizin ellerini tutarken doğrulun orada beşe kadar sayın ve geri yatın.İşte sayı saymayı öğretmenin sportif yolu 🙂
Sağa-Sola
Sırtüstü yatın dizlerinizi olabildiğince kendinize çekip (ayaklarınızın yerle teması kesilecek şekilde) bebeğinizin karnı alt bacaklarınıza gelecek şekilde yatırın. Bebeğin ellerinden tutup onu kaldırın. Orada 5 saniye tutup hafif sağa sola çevirip indirin. Bu egzersizde bebeğin ellerini hiçbir zaman bırakmayın. Ona aynı anda sağı-solu da öğretin. Tabii onun yönüne göre…
Öptüm seni
Sırtüstü yatın dizlerinizi kendinize çekip bebeğinizin karnı alt bacaklarınıza gelecek şekilde yatırın. Bebeğin ellerinden tutup onu kaldırın. Orada 5 saniye tutun. yavaşça dizlerinizi karnınıza indirip bebeğinizi öpün ve tekrar kaldırın. Ne keyifli değil mi ?
“Deh dıgıdık”
Sırtüstü yatın. Dizlerinizi kıvırıp tabanlarınızla tam yere basın. Bebeğinizi karnınıza oturtun. Poponuzu yerden kaldırıp indirin.
İşte uçuyorsun!
(Bu egzersizi bebeğiniz boynunu tutabiliyorsa yapın)
Sırtüstü yatın. Dizlerinizi kıvırıp tabanlarınızla tam yere basın. Bebeğinizi tutarak kaldırın 5 saniye havada tutun hafifçe sağa sola çevirip indirin.
Yakın – Uzak
Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Dizler ve avuçlarınız yerde olacak şekilde bebeğin üstünde köprü yapın. Yavaşça bebeğe eğilip onu öpün ve kalkın. Bu arada ona yakın-uzak kavramlarını öğretebilirsiniz.
Hooop yukarı
Sandalyede dik olarak ayaklar tam yere basacak şekilde oturunuz. Bebeğinizi ellerinden tutarak ayağınızın üstüne oturtun. Yavaşça kaldırıp 5 saniye tutun ve indirin. Öbür bacak için de aynısını tekrarlayın.
bebekolay.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title