Bebeğinizle göz kontağı önemli!

Bebeğiniz 2 aylıkken sizinle göz kontağı kurmuyor, etraftaki objelere karşı ilgisiz duruyorsa gözlerinde sorun olabilir.
 
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgül Altıntaş, çocukluk dönemindeki bazı göz hastalıklarının, görmeyi, görme gelişimini, görmeyi öğrenmeyi etkilediği, erken yaşlardan itibaren rutin kontrollerin yapılması gerektiği belirtti.
Beynin genellikle 7 yaşında görmeyi öğrenmeyi tamamladığını, aksi takdirde çocuğun görmeyi öğrenme şansı kalmadığını dile getiren Altıntaş, bu dönemde konjenital katarakt, konjenital glokom, konjenital kapak düşüklükleri, şaşılık, görmeyi tehdit etmeyen, ancak rahatsızlık veren gözyaşı kanal tıkanıklıkları gibi hastalıkların görme tembelliğine sebep olduğunu ifade etti.
Bu gibi durumlarda erken teşhisin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Altıntaş, yeni doğan bebeğin bir veya iki gözünde sürekli sulanma, çapaklanma görülmesi halinin gözyaşı kanal tıkanıklığı olabileceğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Gözyaşı kanal tıkanıklığında görme kaybı olmaz. 1 yaşına kadar doğru masajla yüzde 95 oranında giderilebilir. 1 yaş sonrası ise tel ile sondalama dediğimiz yöntem uygulanır. Genellikle görme kabiliyetinin kaybedildiği konjenital glokomla karıştırılır. Konjenital kanal tıkanıklığı ile konjenital glokomu ayıran en büyük özellik, yaşarmanın yanında ışığa bakamama, ışığın rahatsızlık vermesi, göz bebeklerinin büyük olması, büyüme tek taraflı olursa fark edilebiliyor, ancak çift taraflı büyüme söz konusu olursa çocuk ’iri, güzel gözlü’ olarak yorumlanabiliyor. Bu gibi durumlara daha dikkatli olunması, eğer çocuğun gözünde yaşarma varsa bir hekime gidilmeli ve konjenital kanal tıkanıklığı mı, yoksa konjenital glokom mu olduğu tespit edilmelidir.
Şaşılık da görme tembelliği yapabilir. Bu konuda yanlış bir inanış hakim, ’Beklensin, daha çok küçük, büyüdükçe düzelir’ denilir. Ama bir an önce şaşılığın nedeninin belirlenmesi, önlem alınması gerekir.”
Görmeyi öğrenmeyi tehdit eden diğer bir durumun ise konjenital katarakt olduğunu dile getiren Altıntaş, göz bebeğinin ortasındaki siyah reflenin beyaz gözükmesinin konjenital katarakt olabileceği gibi göz içi bir tümör olabileceğine de işaret etti.
Tedavi için erken teşhis
Fiziksel hiçbir bulgu olmaması durumunda da kırılma kusurlarına bağlı görme tembelliklerinin oluşabileceğine değinen Altıntaş, şöyle konuştu:
“Çocuk, gözlerinin sağlam gibi görünmesi nedeniyle bu şekilde gelişebilir ve bu şekilde görmenin öğrenilmesi tamamlanabilir. Böyle bir durum ancak rutin göz muayenesiyle fark edilebilir. Bu konuda çocuk hekimlerine ve ailelere büyük görev düşmektedir. Bizce 1-3 ve okul öncesi 6 yaşında göz muayenesi mutlaka yaptırılmalı, her hangi bir bulguya erken müdahale edilmeli.”
Nelere dikkat edilmeli?
“Bebekler yaklaşık 2 aylıkken anneleriyle göz teması kurmalı. Bebek, anne ile göz kontağı kurmuyor, ışık ve oyuncak takibi yapmıyor, etraftaki objelere karşı ilgisiz duruyorsa gözlerinde bir kusur olabilir” diyen Altıntaş, şöyle devam etti:
“Çocuğunuz, gözlerini kısarak bakıyor, nesneleri seçmekte güçlük çekiyor, televizyonu çok yakından izleme ihtiyacı hissediyor,kitaba, deftere aşırı yaklaşıp okuyup yazıyor, bir gözünü kapatıp diğer gözüyle görmeye çalışıyor, başına belirli bir pozisyon vererek görmeye çalışıyor ve çevresiyle yeterince ilgilenmiyorsa muayene edilmesi geciktirilmemelidir.”
Altıntaş, prematürelerde şaşılık ihtimali, yüksek gözlük ihtiyacına bağlı görme tembelliğinin daha sık ortaya çıktığını, erken doğanlarda göz muayenesinin daha fazla önem taşıdığını da belirtti.
Kaynak: Milliyet / Pembenar
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title