Amniyon sıvısının az ya da çok olması…

Amshutterstock_133423679iyon sıvısı 9 Ay 10 günlük hamilelik boyunca, bebeğin anne karnında içinde yüzdüğü sıvıdır. Bu sıvı berrak ve sterildir. Bir yandan bebek için rahat ve steril bir yaşama alanı sunar, bir yandan sürtünmeyi azaltır, bir yandan da darbe ve enfekisonlara karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. Sabit olarak 37 derecededir. Mevsimin yaz, kış olması bebek açısından amniyon sıvısı sayesinde bir önem taşımaz. Amniyon sıvısının olduğu kese, aslında bebeğin dördüncü ayına kadar sabit bir kesedir. 4. Aydan itibaren bebeğin böbrekleri çalışmaya başlamasıyla birlikte fetüsün idrarı bu sıvıya karışmaya, bu sıvıyı arttırmaya başlar.

Amniyon sıvısı bebek tarafından yutulur ve idrarla tekrar geri atılır. Bu normaldir. Bebeğim büyümesiyle birlikte anmiyon sıvısı da artar. 38. Haftadan itibaren 800 ml olarak sabitlenir ve doğuma kadar da böyle kalır.

Amniyon sıvısının çok ya da az olması riskli midir?shutterstock_306165017

Sıvının 2 litre ve üzerine çıkması, doktorların endişe sebebidir. Bunun sebebi bazen kan uyuşmazlığı bazen de diyabet olabilir. Bebeğin sıvıyı yutmasına engel olacak mide ya da yemek borusu darlıkları da sıvının artmasına yol açabilir. Amniyon sıvısının artması rahimin gelirmesine, dolayısıyla da erken doğuma yol açabilir. Bunun önüne geçmek için doktorlar bazen ilaç tedavisi, bazen de iğneyle sıvının bir kısmını almayı tercih edebilirler. Sıvının çok olması gibi az olması da bir sorundur. Bebekte böbrek anomalilerine ya da plesanta yetmezlikleri bağlı olarak gelişebilir. Dikkatle takip edilmesi gereken bu durum, erken dönemde gebeliğin sonlandırılmasına bile sebep olabilir. Anmiyon sıvısı yetmezliklerinde bebekte akciğer ve diğer organların gelişiminde geriliklere neden olabilir.

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title