Anne karnında her şeyden haberdarlar!

Bebek daha doğmadı, ne anlayacak sanki olup bitenden diye düşünmeyin. Çünkü bilim insanları bunun aksini söylüyor…
 
Kaliforniya Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının yürüttüğü yeni çalışma, anne karnındaki çocukların düşündüğümüzden daha fazlasını gördüğünü ve hissettiğini ortaya çıkardı.
 
Bu araştırmaya göre 9 aylık gebelik süresinin ikinci 3 aylık döneminde, bebeğin gelişme aşamasında olan retinası ışığı algılayabildiği ve bebeklerin olaylarla ilgili hafıza oluşumu ile depolanmasında rol oynayan amigdaladaki süreçlerden etkilendiği görüldü.
 
Gelişmekte olan gözdeki ganglion hücrelerinin yani optik sinir yoluyla beyne mesaj ileten hücrelerin yaklaşık %3’ü ışığa duyarlı ve bugüne kadar araştırmacılar beynin çeşitli bölgeleriyle iletişim kurabilen altı farklı alt tür bulmuşlardı.
 
UC Berkeley’in Moleküler ve Hücre Biyolojisi Profesörü Marla Feller’ın bu araştırmayla ilgili yorumu şu şekilde:
 
“Ganglion hücrelerinin çeşitliliği ve beynin birçok farklı bölgesine yansımaları göz önüne alındığında, retinanın beyne nasıl bağlandığında bir rol oynayıp oynamadıklarını merak ediyorum. Biz fare yavrularının ve insan fetüslerinin gelişimin bu aşamasında kör olduklarını düşünüyorduk. Ganglion hücrelerinin gelişmekte olan gözün içinde bulunduğunu, beyne bağlı olduklarını, ancak gerçekte retinanın geri kalanının çoğuna bağlı olmadıklarını sanıyorduk. Şimdiyse birbirlerine bağlı oldukları ortaya çıktı ve bu bulgu oldukça şaşırtıcı.”
Kısacası evladım daha anne karnında, dünyanın acı gerçekleriyle henüz tanışmadı diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
 
Bilimsel bulgular da gösteriyor ki, bebekler anne karnındayken bile çevresel faktörlerden etkileniyorlar. Hem de bizim tahmin ettiğimizden çok daha fazla…
Kaynak: www.onedio.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title