Memur doğum izni kaç gün?

Doğum yapan kadın memurlara 657 sayılı kanun kapsamında analık izni verilir. Kadın memura doğum sonrası ücretli ücretsiz izinler ve süt izni hakkı vardır. Eşi doğum yapan memurlara da izin hakkı verilir. Peki, memurlara doğum izni kaç gündür?
 
MEMURA DOĞUM İZNİ KAÇ GÜN?
 
Kadın memurun beklenen tarihten erken doğum yapması durumunda kanuna göre izin hakkını doğum sonrasında kullanır. Ayrıca doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir.
 
Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
 
Eşi doğum yapan memurlara yine mazaret izni kapsamında 10 günlük babalık izni hakkı tanınır.
 
SÜT İZNİ
 
Doğumdan sonra kadınlara bebeklerini sağlıklı bir şekilde emzirebilmeleri için kanun ile süt izni hakkı verilir. Süt izni analık izninin bitiminden sonra annenin belirleyeceği saatlerde ilk 6 ay için günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat olarak verilir.
 
YARI ZAMANLI ÇALIŞMA
 
Doğum yapan kadın memurlar analık izni bittikten sonra süt izni kullanmamak kaydıyla birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Evlat edinen memurlar da aynı haktan yararlanabilir. Ayrıca çocuğun engelli doğması durumunda doğumdan sonraki 12 ay süre ile yarı zamanlı çalışılabilir. Sadece engellilik durumunun tespiti istenir.
Kaynak: Hürriyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title