Göz problemleri genellikle yaş ilerledikçe ortaya çıksa da, yeni doğan bebeklerde de kimi zaman göz sağlığı sorunları görülebiliyor. Yeni doğanların gözlerinde en sık rastlanan 6 önemli soruna karşı dikkatli olmak gerekiyor.
Genellikle göz ile ilgili problemlerin yaş ilerledikçe ortaya çıktığı düşünülse de, yeni doğan bebeklerde de kimi zaman problemler görülebiliyor. Yeni doğanlarda özellikle 6 problemle daha sık karşılaşılıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi göz problemlerine karşı uyarılarda bulundu.
Gözyaşı kanalları tıkanıklığı
Bebeklerin gözlerinde gözyaşı kanalları tıklanık olabiliyor. Bu durumda göz enfeksiyonları ortaya çıkabilir ve temizlenmesi için doktor yardımı gereklidir. Çoğu gözyaşı kanalı bebeğin ilk yılı içinde kendiliğinden açılıyor. Eğer doğal olarak açılmazsa göz doktorunun ameliyatla müdahalesini gerektirebiliyor.
Üst göz kapağı düşüklüğü
Genellikle yaşlı erişkinlerde görülen bu sorun, göz kapağı kaslarının doğru gelişmemesi durumunda görülebiliyor. Bu sorun tedavi edilmezse göz tembelliğine neden olabiliyor.
Prematüre retinopatisi
Prematüre yeni doğanlarda görülen bu problem, büyümek için daha fazla zamana ihtiyaç duyan ve retinaya kan taşıyan damarlar, doğumdan sonra gelişme göstermeme eğiliminde olabiliyorlar.
Göz enfeksiyonları
Yeni doğan bebekler; kornea, lens, retina ve göz kapakları sorunları ile bir gözün diğerinden daha küçük olması gibi gözün herhangi bir bölümünü etkileyebilecek göz kusurlarıyla doğabiliyorlar.
Göz tansiyonu
Her ne kadar yetişkin hastalığı olarak bilinse de göz tansiyonuna yeni doğanlarda da karşılaşılabiliyor. Bebeklerde bu duruma erken müdahale edilmezse aşırı derecede ilerleme yaşanabiliyor.
Çocukluk kataraktı
Yine ileri yaşlarda görülen bu problem zaman zaman bebeklerde de ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda katarakt teşhisi geç konursa, o gözde kalıcı tembellik gözleniyor.
Kaynak: www.cnnturk.com
-
1 Ten tene temas neden önemli?
-
2 Hıçkırığa ne iyi gelir?
-
3 Ultrason terimleri ne anlama geliyor?
-
4 Uyku pozisyonuna dikkat edin!
-
5 İzlem aralıkları nasıl olmalı?
-
6 Kaşık tırnak (koilonişi) nedir?
-
7 Yeni kardeşe hazırlık
-
8 Bıngıldak neden önemli?
-
9 Bebeklerin idrarı nasıl olmalı?
-
10 Cilt soyulması nasıl önlenir?