Gebelikte salam sucuk yemeyin…

Günlük hayatta sıradan bir enfeksiyon hastalığı olan ve çoğu zaman belirti bile vermeden geçirilen toksoplazma enfeksiyonu, hamilelikte çok tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
 
Toksoplazmanın kedilerde bulunan bir parazit olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, “Kedinin dışkısı ile ortama geçen bu parazit, bahçe toprağında, kedi kumunda, parklardaki kum havuzlarında, sebzeler üzerinde bulunabilir ve bulaşabilir. Çiğ et ürünleri de bu kistleri barındırabilir ve bu etlerin iyi pişmeden ya da çiğ olarak tüketilmesi de enfeksiyonu bulaştırabilir. İnsandan insana bulaşmaz. Gebelik döneminde toksoplazma enfeksiyonuna karşı dikkatli olmak gerek” dedi.
 
Hamilelik esnasında toksoplazmaya yakalanan anne adaylarının yüzde 30-40 kadarının hastalığını bebeklerine geçirdiğini anlatan Op. Dr. Genç, “İlk üç aylık döneme nazaran son üç aylık dönemde bebeğe enfeksiyon geçme riski oldukça fazladır. Bunun sonucunda bebekte ortaya çıkan enfeksiyon düşüğe sebep olabileceği gibi göz, beyin gibi organlarda hasara yol açabilir veya bebekte gelişme geriliği oluşturabilir” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi / Ziyneti Kocabıyık

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title