Kalın giydirmek, ciltte döküntüye yol açıyor!

Yenidoğan derisi; yetişkinlerinkine göre ince, hassas ve kurudur. Doğumdan sonraki günlerde bebeğin cildinde kızarıklıklar ve döküntüler görülebilir. Bu sorunları önlemek için, bebeğin çok kalın giydirilmemesi ve aşırı sıcak ortamda bulunmaması gerekir.
Yenidoğan bebeğin cildi koruyucu bir tabaka görevi görerek, bebeğin vücut ısısını dengede tutar, onu toksin ve enfeksiyonlardan korur. Aynı zamanda suelektrolit dengesini sağlar. Yaşamsal bir organ olan deri, bebeklerde henüz olgunlaşmamıştır ve hasarlara karşı savunmasızdır. Doğumdan sonraki ilk günlerde, anne karnındaki su içinden dış dünyaya geçiş yapan bebeğin cildi, ortama uyum sağlamak için değişikliğe uğrar.
 
KIRMIZI NOKTALAR VE MAVİLİKLER
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nermin Tansuğ, bu süreçte bebeklerde cilt bakımının püf noktalarını anlattı. Derinin bariyer fonksiyonu, doğum öncesi gelişmeye başlar ve doğum sonrası bir yılda tamamlanır.  Yenidoğan derisi; erişkin derisine göre ince, hassas ve kurudur. Doğumda; bebeklerin cildi, verniks kazeoza denilen peynirimsi bir maddeyle kaplıdır. Son çalışmalarda verniks kazeozanın; hidrasyon ve ısı regülasyonunu sağladığı, enfeksiyonlara karşı koruduğu ve yaraları iyileştirdiği belirlendi. Bu nedenle bebekler, doğum sonrası hemen yıkanmamalıdır. Verniks kazeozayı koruyarak, bebeğin havlu ile kurulanması yeterlidir. Bebeğin vücut sıcaklığı ve durumu, iki-dört saat boyunca stabil kaldıktan sonra banyo yaptırılabilir. Yenidoğan bebeklerin dolaşım sistemi tam gelişmediğinden, doğumdan sonra ciltte kızarık ve soluk alanlar bulunabilir. Ağız çevresi ile el ve ayak derisi mavimsi görünebilir. Doğum kanalından geçerken oluşan basınç nedeniyle, yüzde ve diğer bölgelerde kırmızı noktalar veya hafif morluklar olabilir. Bunlar ilk hafta içinde kaybolur. Yenidoğan derisinin üst tabakası ilk ikiüç haftada soyulup dökülür. Özellikle 41 haftadan büyük doğan bebeklerde, doğumda deride soyulma görülebilir. Ayrıca elleri ve ayakları buruş buruş olabilir. Yenidoğan bebeklerin cildinde görünüşleri birbirinden farklı, değişik tipte döküntüler görülebilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur.
 
SİVİLCELER BİRKAÇ HAFTADA GEÇER
Bebeğin cildindeki gözenekleri açmaya çalışmak, cildi tahriş edip mikrop kapmasına yol açabilir. Yüzde, kafada ve kıvrımlı yerlerde ter kanallarının tıkanmasına bağlı olarak sivilce görünümlü döküntüler oluşabilir. Bunun sebebi; bebeğin çok sıcak ortamda bulunması ve aşırı giydirilmesi olabilir. Bu durumda herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Anneden geçen hormonlar sonucu ortaya çıkan ve yüzde, burun üzerinde görülen bebeklik sivilceleri de birkaç haftada kendiliğinden geçer. Bu durumlarda cildi temiz tutmak yeterlidir. Bebeklerde görülen cilt sorunlarından biri de toksik eritemdir. Doğumdan sonraki bir-iki günde, özellikle yüz, gövde, kol ve bacaklarda kırmızı kesecik veya kabartı halinde görülen döküntülerdir. Genellikle bir haftada kendiliğinden kaybolur.
 
PİŞİĞE KARŞI ÇİNKO OKSİTLİ MERHEMLER SÜRÜLEBİLİR
Pişik; idrar ve dışkının temas ettiği bölgelerde oluşur. Uzun süre kalan idrarda oluşan amonyak ve derinin daha alkali olması, mantar ve bakterilerin yerleşmesini kolaylaştırarak enfeksiyona zemin hazırlar. Anne sütüyle beslenen bebeklerin kakaları daha asitik olduğundan pişik daha az görülür. Pişik olan bebeklerin altı daha sık açılmalı, alt kısım yıkanmalı ve silinmelidir. Cildin hava almasını sağlamak için bez daha gevşek bağlanmalı veya açık bırakılarak havalandırılmalıdır. İdrar ve dışkı ile teması azaltmak için cilde çinko oksitli merhemler sürülebilir.
 
BANYO YAPTIRMAK İÇİN GÖBEK BAĞI DÜŞENE KADAR BEKLEMEK GEREKİYOR
Doğumdan kısa süre sonra göbek kordonu zararlı olmayan bakterilerle karşılaşır ve 5-10 gün içinde düşer. Göbek bağının kuru tutulması ve havayla temas ettirilmesi gerekir. Bezin göbekten daha aşağıda bağlanması, göbek bağının kuru tutulmasına yardımcı olur. Bebeğin banyosu, göbek bağı düşene kadar geciktirilebilir. Göbek kordonunun ıslanması, göbeğin düşmesini geciktirip enfeksiyonu kolaylaştırabilir. Bu nedenle göbek bağı düşmeden önce bebeğe banyo yaptırılması önerilmez. Göbek düştükten bir gün sonra banyo yaptırılabilir. 35-37 derece sıcaklıktaki suyla yaptırılan banyo, bebeği rahatlatır. Banyo için 5-10 dakika yeterlidir. Sık banyo, bebeğin cildinin kurumasına neden olur. İlk günlerde şampuan kullanılmasına gerek yoktur. Daha sonra boya veya koku maddesi içermeyen sabun ve şampuanlar kullanılabilir. Bebeğin cildi kuru değilse, banyo sonrası nemlendiriciye gerek yoktur. Cilt kuruysa, ince bir tabaka şeklinde nemlendirici sürülebilir. Eğer kalın sürülürse, gözenekleri tıkayarak isiliğe yol açabilir.
Kaynak: Sabah
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title