Bu çirkin bebek sizin yavrunuz mu?

Gerçi kuzguna yavrusu şahin görünür ama yeni doğan bir bebeğin ilk anda güzel olması sık rastlanan bir durum değildir. Yenidoğanlar niye böyle tuhaf ve çirkin görünüyorlar diye hiç düşündünüz mü?
 
Yenidoğanların pek azı güzellik yarışmalarında dereceye girecek güzelliktedir. Aslında onca zaman o daracık yerde çektikleri düşünülecek olursa, bunun çok şaşırtıcı olmadığını da kabul etmek gerek. Peki ama kafalarının bu kadar sivri ve cinsel organlarının da bu kadar şiş olması normal mi? İşte yenidoğanların nasıl görünmeleri gerektiğine ve niçin bu denli tuhaf göründüklerine dair bilgiler…
 
Fiziksel özellikler
Yenidoğanların kafaları büyük, bacakları kısa ve gövdeleri şiştir, boyunları yoktur. Aslında E.T’ye (ya da Mr. Magoo’ya) benzedikleri söylenebilir. Bunun nedeni, ortalama bir yenidoğanın doğum kanalında sıkış tepiş geçirdiği 12 saattir. Bunun sonunda kafalarının biçimsiz, ya da biraz sivri olması normaldir. Doğum kanalı yolculuğundan sezaryenle kurtulan bebeklerin kafaları içeride sıkışmadığı için, dışarı çıktıklarında daha yuvarlak ve güzel görünürler.
 
Bebeğinizin başında, bıngıldak (fontanel) denilen kafatasındaki kemiklerin arasındaki açıklıklara ve yumuşak noktalara çok fazla aldırış etmeyin. Bu açıklıklar, bebeğin doğum esnasında doğum kanalına sığabilmesi için vardır. Arka bıngıldağın kapanması yaklaşık 4, ön bıngıldağın kapanması için 9 ila 18 ay alır. Ayrıca bebeğinizin cinsel organlarının şişmesi de normaldir.. Bunun nedeni doğmadan önce anneden geçen aşırı dozda kadın hormonudur. Bebeğin yüzünün şişmesi, doğum kanalındaki sıkışmanın yaşattığı travmadan da kaynaklanabilir.
 
Bebeğinizin kol ve bacakları tuhaf bir şekilde kısa görülebilir, ki bu da normaldir. Zavallıcık rahim gibi dar bir mekanda onca zaman kıvrılıp kalmıştır ve yeni bulduğu bu özgürlüğe de alışması zaman alacaktır. Kol ve bacakları doğumu izleyen bir veya iki haftada normal haline gelir. Bu dönemde bir battaniyeyle sarmalanmak kendisi için rahatlatıcı olabilir.
 
Cildi
Yenidoğanlarda cildin görüntüsü, bebeğin kaç aylık doğduğuna göre değişir. Prematüre bebeklerin cildi ince ve saydam görünüşlü olur ve lanugo adı verilen ince ipeksi tüylerle kaplı olabilir. Ayrıca rahimde amniyotik sıvının içindeyken, narin cildini koruyan, peynirsi bir örtü olan verniks ile doğarlar. Doğum normal zamanda olduysa, verniks ve lanugo miktarı azalır, ama doğumdan bir kaç gün sonra cildi soyulabilir.
 
Bebeklerin ırk ve etnik kökenleri ne olursa olsun, oldukça açık remkte, pembemsi bir renkte doğarlar. Pembelik, damarlardan kaynaklanır. Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar.
 
Bebeklerin yüzde 30 ila 40’ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
 
Doğum lekelerine de sıkça rastlanabilir. Bunların büyüklükleri, şekilleri ve renkleri farklı ve vücudun herhangi bir yerinde olabilirler. Bazı doğum lekeleri bebeğin doğumundan birkaç hafta ya da yıl geçene kadar ortaya çıkmayabilir. Çoğu doğum lekesi zararsızdır ve birkaç sene içinde yok olabilirler ama bazıları da kalıcıdır.
 
Bebeğinizin cildi doğumundan birkaç gün içinde sararırsa, endişelenmeyin, bebek sarılığı geçiriyordur ki, bu doğan bebeklerin yarısından fazlasına olur. Bu gerçekleştiği takdirde, hastanede biraz daha uzun kalmanız gerekebilir ama bunun dışında endişe edecek bir şey yoktur, genelde bir hafta içinde de düzelir. Prematür bebeklerde bu süre biraz uzayabilir.
 
Saçları
İş saçlara geldiğinde bazı sürprizlerle karşılaşmaya hazırlıklı olun. Koyu renk saçlı, beyaz tenli bir çift olup da, kızıl saçlı ya da sarışın bir bebeğiniz, ya da açık ten ve saç rengine sahip olup Elvis Presley gibi kara saçlarla doğan bir bebeğiniz olabilir, kafanız karışmasın. Tabii bebeğinizin kel doğma ihtimali de yok değil. Bu nedenle şunu aklınızda bulundurmanızda fayda var: Bebeğinizin doğduğu zamanki saçları sizi yanıltmasın, çünkü gelecekte bebekliğinden çok farklı saçlara sahip olacak. Kırmızı kafa doğan bebekler sarışın, kuzguni siyah saçlı bebekler, kumral, ya da sarışın olanlar esmer olabilir.
 
Gözleri
Çoğu bebek koyu gri-mavi gözlerle doğar, gerçek rengin ortaya çıkması ise haftalar ya da aylar alabilir. Genellikle doğumdan 6 ila 9 ay sonra gördüğünüz göz rengi, çocuğunuzun gerçek göz rengidir. Ancak bazı bebekler mavi gözlü görünse de, birkaç sene sonra gözleri yeşil olabilir.
 
Doğumdan sonraki 6 ayda ne gibi değişiklikler olacak?
Bebeğiniz 6 haftalık olduğunda, sarılık, moğol lekeleri gibi cilt problemleri geçmiş olur. Eğer hala geçmediyse de, kısa zamanda geçecektir. Bu arada göbek kordunu düşmüş olacak ve tombik göbeğinde minik bir göbek deliği de belirecektir. Ayrıca doğumdan sonraki birkaç gün içinde de hızlı bir şekilde kilo almaya başlar. Bu da tombikleşeceği, cildinin dolgunlaşacağı ve gerçek bir bebeğe benzemeye başlayacağı anlamına gelir.
 
Bebeğiniz saçlı da doğsa, birkaç hafta ya da ay içinde bunun birazını ya da tamamını kaybedebilir; ama endişelenmeyin; çünkü saçları yeniden çıkacaktır. Çoğu bebeğin kafasında sürekli yattıkları için, kelleşen bölgeler olabilir ama zamanla sırt üstü yatarak geçirdikleri zaman azaldıkça bu saçsız bölgelerde saç çıkar.
Kaynak: http://www.haber7.com/
 
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title