Anne olmayı engellemiyor

Miyomı olup çocuk doğurmak isteyen hastalarda, rahime zarar vermeden miyomektomi yöntemiyle operasyon gerçekleştirilebiliyor.
 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Züat Acar, miyom ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
 
Miyomların neden oluştuğunun kesin olarak bilinmediğini kaydeden Op. Dr. Acar; ancak yapılan çalışmaların, östrojenin miyomların büyümesine yol açtığını gösterdiğini söyledi.
 
DOĞURGANLIK ÇAĞINDAKİ 3 KADINDAN 1’İNDE MİYOM VAR
Op. Dr. Acar “Vücuttaki östrojen düzeyleri, vücudun doğal seyrine bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Örneğin, gebelikte östrojen seviyesi artar, menopozda ise düşer. Bazı ilaçlar da östrojen düzeylerinde değişikliğe neden olmaktadır. Ayrıca çevresel ve genetik faktörlerin bu konuda etkisi olduğu düşünülmektedir. Miyom oluşumuna neden olan faktörler, siyah ırktan olanlarda, hiç doğum yapmayanlarda, erken dönemde adet görenlerde, düzensiz beslenenlerde, aşırı kilolu kişilerde, aşırı alkol kullananlarda, birinci derece yakınlarında miyom olanlarda, yüksek tansiyon şikayeti olanlarda daha sık görülmektedir” dedi.
 
KANSERE YOL AÇABİLİR
 
Miyom rastlanan hastalarda kanserin gelişme riskinin çok ender de olsa görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Acar, “Özellikle menopozdan sonra miyomlarda ani büyüme görüldüğünde bu durum kanser şüphesi doğurabilir. Ancak bu olasılık binde beş oranındadır. Miyomlar genellikle herhangi bir belirti vermez. Muayene sırasında tesadüfen tespit edilir. Ancak çoğu zaman büyüme ile orantılı yani hastalığın ilerlediği durumlarda, aşırı miktarda adet kanamaları, sık idrara çıkma, karında büyüme ve şişlik, adet dönemlerinde kuyruk sokumunda ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle 35 yaş sonrası her yıl düzenli jinekolojik muayene yaptırılması çok önemlidir. Miyomların kalıcı ve kesin tedavisi ameliyattır. Tedavide kullanılan bazı ilaçlar yumurta üretimini baskılayıp geçici bir süre menopoz etkisi yaratarak miyomların küçülmesini sağlayabilir. Bu uygulama genellikle cerrahi öncesi miyomların küçülmesini sağlamak ve kanamayı azaltmak için kullanılır. Miyomun büyüklüğü, sayısı, bulunduğu yer, hastanın yaşı ve gebelik planlaması ameliyatın şeklini belirler” diye konuştu.
 
HASTAYA UYGUN AMELİYAT YÖNTEMİ
 
Miyomektominin, miyomun rahim duvarından çıkarılması işlemi olduğunu kaydeder Op. Dr. Acar, “Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda, rahmin korunmasını sağlayan bir yaklaşımdır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik ya da açık cerrahi ile yapılabilir. Miyom ameliyatları günümüzde artık kapalı olarak yapılabilmektedir. Hastanın karın bölgesine özel aletler ile girilerek açılan birkaç delikten yapılan ameliyatlar, açık cerrahiye göre hastaya ayrıcalıklar sağlar.
 
Laparoskopik miyomektomi, hastanede yatış süresini kısalır. Kanama, enfeksiyon ve fıtık riskini azaltır. Ortaya çıkacak karın içi yapışıklık riskini en aza indirir. Kısa sürede iyileşme sağlar ve daha az ağrıya neden olur” şeklinde konuştu.
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title