Rahim filmi çektirmek artık çok kolay

Hayatın her alanında pek çok teknolojik yenilikler yaşanırken kadınların korkulu rüyası olan rahim filmi (HSG) incelemesi eskisi gibi kalamazdı. Rahim filmi çekiminde de her şey değişti.
 
Film çektiren kadınlar açısından bu değişim; 1-2 dakikada biten, ağrısız, üstelik makul ücretli bir HSG incelemesi anlamına geliyor.
Film çekiminden önce bir hazırlık gerekmediği gibi çekimden sonra da sanki hiçbir şey olmamış gibi normal hayatına devam ediyor. Banyo, havuz, deniz, ilişki, bebek yapmak… Her şey serbest.
Tıbbi açıdan; daha net görüntüler, daha doğru sonuçlar ve çok daha düşük komplikasyon riski söz konusu. Gerekli durumlarda incelemeye eklenen selektifsalpingografi (rahim filminde tıkalı çıkan tüpün açılması işlemi) incelemeyi isteyen kadın doğum uzmanının daha hızlı ve doğru karar vermesine yardımcı oluyor.
Üstün niteliklere sahip yeni teknolojik cihazların kullanılması, filmi çeken uygulayıcılar açısından,çok daha düşük radyasyon nedeniyle mesleki risk korkusunu azaltıyor.
Rahim filmi çekimindeki yenilikleri özetmek gerekirse:
1- Artık “C” kollu dijital röntgen makineleri kullanılıyor. Bu sayede uygun pozda, az miktarda radyasyonla, daha net filmler elde edilebiliyor.
2- Daha akışkan, daha düşük yan etki riski olan, vücuttan birkaç saat içinde hızla atılabilen yeni nesil kontrast sıvılar kullanılıyor.
3- Rahim boşluğunu kontrast sıvı ile doldurabilmek için ince, yumuşak kateterler kullanılıyor. Böylece rahim zedelenmesi, delinmesi gibi riskler ortadan kalkmış oluyor.
4- Tüplerin başlangıçtan itibaren tıkalı olduğu durumlarda özel kateter kullanarak bu tüplerin yaklaşık %70’i açılabiliyor veya açık olduğu gösterilebiliyor (selektifsalpingografi). Yüksek basınç uygulamasına gerek kalmadığı için eski tekniklerde meydana gelebilen ve dilden dile dolaşan korkunç ağrılar artık hiç olmuyor.
Kaynak: Milliyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title