Vajinal tohumlama nedir?

Vajinal tohumlama nedir? Vajinal tohumlama faydalı mı yoksa zararlı mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, vajinal tohumlama hakkında yapılan çalışmaları sizler için değerlendirdi.
BEBEĞİN VAJEN FLORASI İLE KARŞILAŞMASI ÖNEMLİ
 
Sezaryen doğumun alerjik rinit, astım ve yiyecek alerjisi gibi rahatsızlıklara karşı orta derece bir risk oluşturduğu uzun süredir bilinmektedir. Bebeklerin bu tür alerjik hastalıklara yakalanmaması için bağırsaklarındaki bakteri florasının ilk oluşum aşaması çok önemlidir. Bu floranın temeli, bebeğin annenin doğum kanalında ilerlerken vajen florası ile karşılaşması esnasında atılmış olur. Yapılan çalışmalar sezaryen ile doğan bebeklerin bağırsak florasında yararlı bakteriler olarak bilinen Bacterioides ve Bifidobakterium’un vajinal yolla doğan bebeklere kıyasla daha az olduğunu göstermektedir.
VAJİNAL TOHUMLAMA NEDİR?
 
Vajinal yoldan doğan bebekler gibi sezaryen ile doğan bebeklerin de annelerinin vajinal mikrobiyolojik ortamı ile temas etmesi için sezaryen sırasında vajinadan alınan sürüntünün yeni doğan bebeğin ağzına, gözlerine, yüzüne, cildine sürülmesi işlemi “vajinal tohumlama” olarak adlandırılır.
VAJEN FLORASININ KORUYUCU ETKİSİ
 
New York Üniversitesi’nden mikrobiyolog Maria Gloria Dominguez-Bello, sezaryen doğumla dünyaya gelen bebeklerin vajen florasının koruyucu etkisinden yararlanmak amacıyla yaptığı çalışmada bebeklerin gözlerine, ağızlarına ve ciltlerine annelerinin vajinalarından alınmış örnekleri sürmüş ve olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.
ALERJİK HASTALILARA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIYOR MU?
 
Sezaryen doğumda vajinal tohumlama yapılan bebekler ile yapılmayan bebekler karşılaştırıldığında, vajinal tohumlama yapılan bebeklerdeki bağırsak florasının normal doğum yapanlardakine benzer olduğu bulunmuştur. Bu durumun da sezaryen doğumun artırdığı allerjik hastalılara yakalanma riskini önemli oranda engelleyeceği düşünülmüştür. Ancak vajinal tohumlamanın yarar ve zararlarıyla ilgili araştırma sonuçları henüz sınırlıdır.
DOĞUM ÖNCESİ JİNEKOLOJİK MUAYENE ŞART
 
Annenin vajeninde Grup B streptekok, klamidya, gonore ve herpes simplex gibi zararlı enfeksiyon ajanları olabilir ve bu işlemle enfeksiyon bebeğe taşınabilir. Bu nedenle bu işlemi yaptırmak isteyen annelere doğum öncesinde jinekolojik muayenelerinin yapılıp, vajen kültür testlerinin alınarak bebeğe zarar verecek herhangi bakteri ya da virüs bulunmadığına emin olunması durumunda yaptırmaları önerilir. Ayrıca bu uygulamanın uzun dönem yaralarıyla da ilgili bilimsel kanıtlar yetersiz olup vajinal tohumlamayı annelere rutin olarak önermek için daha çok sayıda çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
 
 
Kaynak: Hürriyet Aile
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title