Sağlıklı bir gebeliğe hazırlık nasıl olmalı?

Gebelik ve doğum süreci şüphesiz insan yaşamının en heyecan verici dönemlerinden birini oluşturur.
 
Gebe kalmak isteyen anne adayının mutlaka aldığı besinlere dikkat etmesi, her besin grubundan yeterince alması, dengeli ve sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Gebelikten en az 1 ay önce folik asit desteğine başlanılması ve bu desteğe gebeliğin ilk 3 ayı boyunca devam edilmelisi gerekir. Bebeğin merkezi sinir sistemi gelişmesi için, özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren folik asit alınması çok önemlidir.
 
Hamile kalmaya karar verildiği andan itibaren sigara bırakılmalı, kafeinli içecekler azaltılmalıdır.
 
Anne adaylarının hamile kalmadan önce sağlıklı diyet ve spor yaparak, ideal kilosuna ulaşıp sonrasında gebe kalması daha uygundur. Gebeliğe kilolu başlamak gebelik; zehirlenmesi, tekrarlayan düşüklerde artış, gebelik diyabeti, hipertansiyon,bebekte gelişim geriliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
 
Gebelik öncesi dönemde dengeli beslenmek kadar yapılan egzersizler de önemlidir. Bedeni egzersiz ve spor yapmaya önceden alıştırmak, gebelik esnasında daha rahat fiziksel aktivite yapmanızı, gebeliğinizin daha rahat geçmesini, doğumunuzun da daha kolay olmasını sağlayacaktır.
 
Gebe kalmadan önce ayrıntılı jinekolojik muayene yapılmalı hamile kalmaya engel olacak bir durum var mı araştırılmalıdır. Kan ve vitamin düzeylerine, tiroid hormonlarına, toxoplazma, rubella gibi enfeksiyonlara yönelik kan tahlilleri yapılmalı, bu değerlerde anormal bir durum varsa gerekli tedavi gebelik öncesinde alınmalıdır. Tüm bunlara dikkat edileceği taktirde daha sağlıklı bir gebeliğe önemli bir adım atmış olursunuz..
Yrd. Doçent Dr. Zahide Küçük
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title