Çocuğunuz uslu olsun istemez misiniz?

Bir yaşından sonra çocuklar hızlı bir değişim yaşayarak büyüklere bağımlı oldukları halde kendilerini özerk görürler. Konuşurken kendilerini ifade etmekte zorlanır ve tanıştıkları yeni duygularla nasıl baş edeceklerini bilmezler. Bu nedenlerle vurup tekmeleyerek ya da çığlık atarak hırçınlaşan çocuğun bu tepkileri normal ve dönemseldir. Ancak ebeveynlerin yanlış tutumları çocuğun bu davranışlarının kalıcı hale gelmesine neden olabilir.
 
2-3 yaşından sonra bilinçli olarak hırçınlık gelişir. Aşırı koruma, aşırı serbest bırakma, reddetme, ilgisiz davranma, aşırı baskı uygulama, tutarsız ve dengesiz davranma, kendine güvenmeyen tutumlar sergileme tarzındaki anne-baba davranışlarının çocukların özgüvenini yitirmesine ve hırçınlaşmasına neden olduğunu belirten Psikiyatr Dr. özlem Mestçioğlu Gökmoğol, çocuğun hırçın davranışlarını önlemeye yönelik önerilerde bulunuyor.
 
Çocuğun hırçın davranışlarını önlemek için…
 
Hırçınlaşan çocuğun dikkatini dağıtmaya çalışın. Çocuğunuzun size nasıl davranmasını istiyorsanız siz de ona aynı şekilde davranın. Unutmayın ki, çocuklar söylediklerinizi değil yaptıklarınızı model alırlar. Hırçınlık yapan çocuğunuza o an hissettiklerinizi anlatın. Böyle devam ederse istediği şeyin kesinlikle olamayacağını sakin bir biçimde ve gerekirse defalarca söylemeye gayret edin. Çocukla yaşı kaç olursa olsun anlayacağı dilde konuşun. Onu ciddiye aldığınızı görmesini sağlayın. Çocuklarınızın duygularını dillendirmesine yardımcı olun. Bu tür duygularla nasıl baş edebileceği konusunda model olmaya ve yol göstermeye çalışın. Çocuğunuzu suçlamayı, eleştirmeyi ve yargılamayı bir kenara bırakarak onu anlama ve ihtiyacını algılama yönünde bir adım atın. Ceza yağdırmak yerine çocuğunuzun anlayabileceği açıklamalar yapmayı deneyin. Çocuğunuza pazarlık fırsatı vermeden kendiniz farklı seçenekler yaratmayı deneyin. Kendine güvenli, hoşgörülü ancak sınır koymayı ve takdir etmeyi bilen, sevgisini gösteren, tutarlı ebeveynlerin yetiştirdiği çocuklar kendine güvenli, sevecen, girişimci, haklarını korumayı bilen ve yaratıcı yetişkinler oluyorlar.
Kaynak: Yeni Anne
Çocuğunuz uslu olsun istemez misiniz?
4.89 (97.78%) 9 votes


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title