Biberondan bardağa geçişte doğru zaman

Anne memesini hatırlattığı ve emmeyi kolaylaştırdığı için, bebekler çok sever biberonu… Özellikle de sütü yetersiz gelen, hiç gelmeyen ve çalışan annelerin kurtarıcısıdır. Ancak uzun süreli kullanımı, sağlığı olumsuz etkileyebilir; diş çürüklerine, damak yapısının bozulmasına ve katı gıdalara geçişte birtakım zorluklar yaşanmasına neden olabilir… Bebeklerin uygun bir zamanda biberondan vazgeçirilmeleri bu açıdan çok önemli. O halde geç olmadan bardağa geçmek, bu olumsuzlukları yaşamamak için yapılması gereken ilk şey! Peki, biberondan bardağa geçiş yapmanın en kolay yolu ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç’in bu konuda işinizi kolaylaştıracak önerileri var.
 
Alışkanlıklar zamanla kazanılır
 
Uzun süren biberon kullanma sürecinden sonra bebekleri bardağa alıştırmak, pek çok anneyi kaygılandırır. Kaygıların en başında da, bardağa alıştırmanın ne zaman ve nasıl yapılması gerektiği vardır. Bebekler alışkanlıklarını çoğu zaman annesinin yönlendirmesiyle kazanır. Biberon kullanımı da bu şekilde kazanılan bir alışkanlıktır. Ve bebekler bu alışkanlıktan vazgeçme konusunda direnç gösterebilirler. Bu nedenle de biberondan bardağa geçiş dönemi, anne ve bebek için bazen sıkıntılı bir süreç olabilir.
 
Biberon en kolay beslenme şekli
 
Biberon, bebeklerin emme alışkanlığına da uygun olarak, besinin daha kolay alınmasını sağlar. Yani bebeklerin kolayına gelir. Ancak sağlıklı beslenebilmeleri için, 6. aydan sonra ek besin kullanımına da bağlı olarak bebekler biberondan uzaklaştırılmalı ve bardak kullanımına yavaş yavaş alışmaları sağlanmalıdır. Bu alışkanlık, olması gerektiği zamanda kazanılmazsa bazı sorunlar yaşanabilir. Biberon kullanımının, olması gerekenden uzun sürmesi, bebeğin diş gelişiminde ve beslenme alışkanlıklarında olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, biberondan bardağa doğru zamanda geçmek büyük önem taşır.
 
Doğru uygulama
 
Bebeklerde biberondan bardağa geçiş sürecinin doğru zamanda başlaması ve doğru bir şekilde yapılması, bebeğin sağlığı açısından oldukça önemli… Bu süreçte doğru hamleyi yapma konusunda annenin yapacağı gözlemler önemlidir. Annelerin pek çok konuda olduğu gibi yine sabır göstermesi gerekebilen bu dönemde bebekler, ilk aylarda ağızlarına aldıkları besinleri boğulma refleksiyle dilleriyle itebilmektedirler. Bu durum anne açısından caydırıcı olsa da, konunun üzerine gitmeye devam edilmelidir. Adım adım takip edilmesi gereken bu süreçte, annenin bebeğine ilk olarak damla damla su içirmesi uygun olacaktır.
 
Anne-babanın desteği önemli
 
Her bebek, biberondan bardağa farklı dönemde geçebilir. Bu durumun, anne-babanın bebeğe olan tutum ve davranışlarının yanı sıra, bebeğin kişilik yapısıyla da doğrudan ilgisi vardır. Kimi bebekler kolayca uyum sağlayarak durumu erken kabullenebilirken, kimi bebekler ise süreyi 6 aya kadar uzatabilirler. Bebekler, tutma ve kavrama yetenekleri tam olarak gelişmediğinden anne-babalarının yardımını almadan bu işin üstesinden gelmekte zorlanırlar. Bu nedenle, bebeğin bardağı tutması için büyüklerinin destek vermesi, onu cesaretlendirmesi gerekir. Bardaktan bir şeyler içebildiği her seferinde bebeğe övgü dolu sözler söylemek ve onu öpmek çok etkili olabilir.
Kaynak: Sabah
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title