15 Mayıs 2015’ten sonra doğan çocuklar için anneye 600 liraya kadar ödeme yapılıyor. Tüm annelere şartsız verilen bu para ilk çocukta 300, ikincide 400 ve üçüncüde ise 600 lira. Yeni doğan çocuk yardımı için Aile Bakanlığı İl Müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara yapılıyor.
5 YIL SÜRE VAR
Yeni anneye 133 lira da ‘emzirme ödeneği (süt parası)’ veriliyor. Bu para çalışan, çalışmayan her anne için veriliyor. Para, anne sigortalıysa anneye, anne sigortalı değilse sigortalı eşe ödeniyor. Süt parası için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekiyor. Başvuru için 5 yıl süre var.
MAAŞA GÖRE RAPOR PARASI
Anneye aldığı maaşın brüt tutarına göre doğum (rapor) parası da veriliyor. Çalışan kadınlar doğumdan önce 8 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin alır. Bu iznin parasını patron değil, devlet öder. 4424 lira ila 33 bin lira arasında bu ödemenin yatıp yatmadığını TC kimlik numarasıyla ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edebilirsiniz.
YARIM GÜN İŞ 822 TL DESTEK
Kadın işçi, doğum izninin bitiminden sonra İşkur’a başvuran anne 6 aya kadar izin kullanabilecek. Süre doğum sayısına göre değişecek. İlk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda 6 ay süreyle yarım gün çalışma yapılabilecek. Bunun için anne adına son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmeli. Anne patrondan yarım maaş, devletten ise 822 lira alacak.
Kaynak:Posta.com.tr
-
1 Bebek odaları nasıl tasarlanmalı?
-
2 Refleksler sağlığın göstergesi
-
3 Tensel temasın gelişime olumlu etkileri
-
4 Lohusalıkta beslenme nasıl olmalı?
-
5 Normal doğum nasıl gerçekleşir?
-
6 Uyku sorunlarını aşın
-
7 Yabancı korkusu ne kadar sürer?
-
8 Hamilelik çatlakları önlenebilir mi?
-
9 İleri yaşta hamileliğin riskleri
-
10 Hamilelikte bulantıyı azaltan öneriler