Öksürük çocuklarda doktora başvuru nedenlerinin en başında geliyor. Çocuğun uyku düzenini bozarak hayat kalitesini etkileyen öksürüğün tiplerini Liv Hospital Çocuk Alerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay şöyle anlatıyor:
“Özellikle bir aydan uzun süren öksürük, astım, alerjik rinit, reflü ve diğer nedenler açısından incelenmelidir. Öksürük, öksürüğün karakteristik özelliklerine ve süresine göre farklı tiplere ayrılır. Çocuğunuzun öksürüğü 2-3 haftadan daha uzun sürüyorsa, gün geçtikçe artıyorsa, kanlı balgam görülmüşse dikkat. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurun.”
Kuru öksürük
Balgamın olmadığı, daha çok irritasyona bağlı olan öksürük tipidir. Sıklıkla soğuk algınlığı nedeniyle görülür. Boğazdaki enfeksiyon nedeniyle irritasyona bağlı öksürük görülür. Bademcik iltihabı, laranjit, sinüzit gibi üst solunum yollarında enfeksiyon kuru öksürüğe neden olabilir. Alerjik astımda kuru öksürük görülür. Mevsim değişikliklerinde görülebilir.
Balgamlı öksürük
Genellikle akciğerdeki enfeksiyon nedeniyle olan öksürüklerde görülür. Öksürükle beraber balgam vardır. En önemli nedeni akciğerdeki enfeksiyondur. Zatürree bakterilere, virüslere, mantarlara bağlı olabilir. Hava yollarında sıvı veya mukus nedeniyle olur. Özellikle yüksek ateş varsa akla zatürree gelmelidir. Soğuk algınlığına bağlı zaman zaman balgamlı öksürük görülür.
Krup öksürüğü
Viral enfeksiyon sonrası ödem gelişmesi sonucu aniden havlama şeklinde öksürük olur. Nefes borusunun girişinde gelişen ödem nefes borusunu daralttığı için nefes almada güçlük ve sesli nefes alma görülür.
Boğmaca öksürüğü
Gribal enfeksiyon gibi başlayan öksürük 1-2 hafta içinde boğulmalar şeklinde olmaya başlar. Öksürük krizleri sonrasında derin nefes alma olur. Öksürük sırasında kusmalar olabilir. 2-3 ay kadar süren bir öksürük olur. Hafif ateş ve burun akıntısı olur.
Hırıltılı öksürük
Astım veya bronşiolit gibi hastalıklar sırasında akciğerde bronşların daralmasına bağlı hırıltıyla birlikte öksürük vardır. Islak çalma şeklinde akciğerlerden ses gelebilir.
Kaynak: meydangazetesi.com.tr
-
1 Ten tene temas neden önemli?
-
2 Hıçkırığa ne iyi gelir?
-
3 Ultrason terimleri ne anlama geliyor?
-
4 Uyku pozisyonuna dikkat edin!
-
5 İzlem aralıkları nasıl olmalı?
-
6 Kaşık tırnak (koilonişi) nedir?
-
7 Yeni kardeşe hazırlık
-
8 Bıngıldak neden önemli?
-
9 Bebeklerin idrarı nasıl olmalı?
-
10 Cilt soyulması nasıl önlenir?