Anneler ve babalar minikleri için her konuda çok hassas davranmaya özen gösteriyor. Çoğunlukla bebeklikten ergenliğe hatta sonrasına kadar kendi koydukları kurallar çerçevesinde evde düzen kuruyorlar. Yemek, uyku, oyun saatleri belirli bir düzende seyrediyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarının uyku düzeni konusunda esneklik sağlamıyorlar. Aileler çocuklarının uyku düzeni konusunda hassas olmakta haklılar. Zira çocukların beden ve zihin gelişiminin sağlanabilmesi için; yaşına uygun, kesintisiz, yeterli sürede ve kaliteli uyuması büyük önem taşıyor. Uyku, çocuğun öğrenme yetisi ve gelişiminde doğrudan etkili. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Arslankaya, çocukların yaşlarına göre uyumaları gereken saatleri hakkında bilgi verdi.
Uykusuzluk sorunu mu var?
Kaliteli bir uyku, bebeklikten, ergenlik dönemine tüm çocuklar için en az beslenme kadar önem taşıyor. Özellikle okul çağında, anne babaya veya yoğun ders programları, oyun isteği gibi çocuğa bağlı nedenlerle yatma saatleri ötelenebiliyor, ertelenebiliyor. Yaşanan küçük kaymalar her ne kadar önemsizmiş gibi görünse de, aslında çok önemli. Çünkü yetersiz uyku öğrenme, gelişme ve sosyal uyum gibi çocuk yaşamında pek çok şeyi etkiliyor. Her yaş grubunda çocuğun uyku ihtiyacını karşılayacak süre farklı. Uyku düzeninin de bu ihtiyaca göre gerektiğine işaret göre belirlenmesi gerekiyor. Uyku düzeni olmayan ve uzun süre uyku sorunu yaşayan çocuklarda dikkatsizlik, konsantrasyon bozuklukları, hiperaktivite ve yorgunluk gibi sorunlarla karşılaşılıyor.
Hangi yaşta, kaç saat uyumalı?
Günlük uyku süresi, genetik faktörlere ve çocuğun yaşına bağlı olarak farklılık gösteriyor. Bu nedenle herhangi bir çocuğun günlük ne kadar süre ve hangi sıklıkta uyuyacağı net bir şekilde belirlenemiyor. Bu konuda hekiminiz çocuğunuzun günlük uyku sürelerini ve gün içindeki uyuyup uyanma zamanını tahmin edip size yol gösterici olabilir. Uyku süresi ve gün içinde uyuma sıklığı bebeklikten itibaren ay ay değişiklik gösteriyor. Yaşa göre uyku sıklığı ve süreleri şöyledir:
Yeni doğmuş bebeğin ilk bir ayda toplam uyku süresi 16,5 saattir. İki yaşına gelinceye kadar bu süre yavaş yavaş azalarak 13 saate kadar düşer. Gündüz uyku süresi de yeni doğanda toplam uyku saatinin yaklaşık yarısını kapsıyorken, iki yaşına geldiğinde bu süre yaklaşık iki saate kadar düşüyor. Gündüz uykusu, ilk bir ay gündüz 4 kez, 1 ay ile 3 ay arasında günde 3 kez , 6 ay ile 18 ay arasında günde 2 kez ve 6 aydan sonra günde 1 kez olmalı.
3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir.
Çocukların 6-13 yaşına geldiğinde 9-11 saat uyuması gerekiyor.
Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Bebeğinizi uyumaya zorlamayın!
Özellikle bebeklik döneminde uykusu olmayan bir çocuğun kesinlikle uyumaya zorlanmaması gerekiyor. Bu durum, bebeğin uyku düzenini bozuyor. Bunun yanı sıra, psikolojik travma yaratabiliyor. Özellikle bebeklik döneminde aileler, uygun uyku düzenini bilmemekten kaynaklı olarak bebeklerini sık sık uyutmaya çalışıyorlar. Çocukluk dönemi en sık rastlanan uyku bozukluğu ise çocuğun uyku başlangıç saatindeki sapmalardır. Çocuğunda uyku sorunu olduğunu düşünen ebeveynler, çocuklarının 10 günlük uyku ve uyanıklık saatlerini not edip doktora başvurabilir. Bu, tanıyı önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Bu düzene göre, öncelikle çocukta uyku bozukluğuna neden olabilecek geniz eti, idrar yolu enfeksiyonu gibi fiziksel sorunları araştırılıyor. Sonraki adım ise çocuğun uyku süresinin ve zamanlarının uyku takvimine uyup uymadığı denetleniyor.
Kaynak: www.acibadem.com.tr
-
1 Ten tene temas neden önemli?
-
2 Hıçkırığa ne iyi gelir?
-
3 Ultrason terimleri ne anlama geliyor?
-
4 Uyku pozisyonuna dikkat edin!
-
5 İzlem aralıkları nasıl olmalı?
-
6 Kaşık tırnak (koilonişi) nedir?
-
7 Yeni kardeşe hazırlık
-
8 Bıngıldak neden önemli?
-
9 Bebeklerin idrarı nasıl olmalı?
-
10 Cilt soyulması nasıl önlenir?