0-5 yaş uyku danışmanı Sinem Gerger Akınal, bebeklerin çok erken uyanmasının nedenlerini şöyle açıklıyor:
Hata biz ebeveynlerde olabilir mi?
En büyük yanlışlardan biri bebeğinin geç kalkmasını istiyorsan geç yatır mantığıdır. Bunu uygulayıp bebeğini saat 23.00 civarında yatıran aileler için sonuç değişmiyor zavallı çocuk gene 05.00’de uyanıyor. Bu o kadar büyük bir yanılgıdır ki. Özellikle 3 yaşından küçük çocuklarda geç yatırılmak, aşırı uyarılmaya ve yorgunluğa sebep olur. Siz kendinizi düşünün; aşırı yorgun olduğunuzda uykuya dalmanız güçleşir ve gece uyanmalar yaşarsınız.
İşte bebeklerin de böyledir, çok uzun süre uyumayan ve aşırı yorulan bebekler gece daha sık uyanırlar ve uykularını alamadıkları için sabahın köründe günaydın derler ama bundan onlarda mutlu değillerdir.
Bebeğiniz erken uyanıyorsa bunun sebepleri vardır. Büyük olasılıkla akşam uyku aralığını kaçırıyor ve onu çok geç yatırıyorsunuzdur. Türkiye’de maalesef çocuklar çok geç saatlerde yatırılıyor. Bu gibi durumlarda bebeğinizin uykusu kaçmıştır ve artık cin gibi gözlerle size bakıyordur. İşte bu noktada aileler “bebeğim uyumamak için direniyor” diyorlar. Aslında bebeğiniz “beni uyutun çok uykum var ne yapacağımı bilmiyorum” diyor. Bebeğinizi gözlemlemek ve uykusu geldiğinde uyku işaretlerini takip ederek onu yatırmak önemlidir. Bu işaretler her bebekte farklı olmakla beraber esnemek, gözlerini kaşımak, saçlarını çekmek, kulaklarını çekiştirmek, vb. olabilir.
Erken uyanma sebeplerinden biri de bebeğiniz yeterli gündüz uykusu alamıyordur. Her aya göre bebeğinizin uyuması gereken süre değişmektedir. Bebeğiniz büyüdükçe ayakta kalma süresi artmaktadır.
Bebeğinizin öğleden sonraki uykusuyla gece uykusu arasındaki aralık çok uzun olabilir. Bu da bebeğinizin sabah erken uyanma sebeplerinden biri olabilir. Ya da bebeğiniz gündüz uykusunu ihtiyacından daha fazla uyuyor olabilir. Buna “gece uykusundan gündüz uykusuna çalma” denir. Bu gibi durumlarda, ihtiyacı olan uyku süresini tamamladıysa bebeklerin uyandırılması gerekiyor.
Bebeğinizin erken uyanma sebebi dış faktörler de olabilir. Odası sabah güneşini alıyorsa ya da çok sesliyse, odası aşırı sıcak yada soğuksa hepsi olabilir. Özellikle hassas karakter yapısına sahip bebekler bu tip durumlardan etkilenirler. Bebeğinizi gözlemleyin ve sabah erken uyanmasına sebep olan bir durum var mı gözlemleyin, her detayı araştırın. Bebeğiniz bu yazılanlara uymuyorsa ve sabahları uyandığında mutlu ve aktifse üzgünüm bebeğiniz erkencidir. Uykusunu alan, mutlu bebekler çoğunlukla ağlayarak uyanmazlar. Eğer bebeğiniz ağlayarak uyanıyorsa yukarıda yazılanları tekrar gözden geçirin lütfen.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr
-
1 Bebek odaları nasıl tasarlanmalı?
-
2 Refleksler sağlığın göstergesi
-
3 Tensel temasın gelişime olumlu etkileri
-
4 Lohusalıkta beslenme nasıl olmalı?
-
5 Normal doğum nasıl gerçekleşir?
-
6 Uyku sorunlarını aşın
-
7 Yabancı korkusu ne kadar sürer?
-
8 Hamilelik çatlakları önlenebilir mi?
-
9 İleri yaşta hamileliğin riskleri
-
10 Hamilelikte bulantıyı azaltan öneriler