Doğumun nasıl başladığı bulundu!

Amerika’daki Teksas Üniversitesi’ne bağlı bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, bebeğin akciğerlerinde üretilen 2 tür protein, doğumun başlamasından sorumlu.
 
Teksas Üniversitesi Sağlık Merkezi’nde yapılan araştırmalar, anne karnındaki bebeğin akciğerlerinde 2 tür protein tespit etti. Doğumun başlamasına doğrudan etki ettiği anlaşılan bu proteinlerle ilgili çalışmalar ilerledikçe erken doğumları ve erken doğuma bağlı çeşitli komplikasyonları önlemek mümkün olacak.
“Bebek hazır!” sinyali anneye nasıl ulaşıyor?
Daha önceden yapılan çeşitli araştırmalar sonucu doğumu tetikleyen şeyin bebekten gelen sinyallere bağlı olduğu biliniyordu ancak bu sistemin moleküler mekaniği ile ilgili detaylar kesinliğe kavuşturulamamıştı. Teksas Üniversitesi Sağlık Merkezi’nden biyokimyacıların fareler üzerinde yaptığı çalışmalara göre fetüsün akciğerlerinde üretilen ve SRC-1 ve SRC-2 (Steroid Receptor Coactivators) olarak bilinen iki protein, doğumun başlamasından sorumlu. Bebeğin artık rahmin dışına çıktığında nefes alabilmesini sağlayacak olan bu yapı, annenin beynine “bebek dışarı çıkmaya hazır!” sinyali gönderiyor ve doğum başlıyor.
Erken doğumu anlamamıza yardımcı
Üniversitede Obstetri, Jinekoloji ve Biyokimya profesörü olarak görev yapan ve araştırmayı yürüten Dr. Carole Mendelson, çalışmanın özünü şöyle anlattı:
“Araştırmamız doğumun zamanlamasını bebeğin ayarladığını gösteriyor. Bebeğin ciğerlerinin nefes alıp vermeye hazır hale gelmesini sağlayan SRC-1 ve SRC-2 adlı proteinler, doğumu başlatıyor.” Çalışmaya katılan doktorlardan Dr. Mendelson ise konuyla ilgili, “40. haftada normal zamanında başlayan doğumun mekanizmasını anlayabildiğimizde, erken doğumları önleme konusunda da daha çok görüş sahibi oluyoruz” dedi.
 
Erken doğum riskli
Amerika’da her 9 bebekten biri erken doğuyor. Habertürk’ün haberine göre Türkiye’de gerçekleşen doğumların da % 8’i hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşiyor ve erken doğum olarak kabul ediliyor. Erken doğan bebekler henüz akciğer gelişimi tamamlanmamış olduğu için solunum güçlükleri başta olmak üzere, serebral palsi, epilepsi ve körlük gibi bazı risklerle de karşı karşıya kalabiliyorlar.
Bu araştırmadan elde edilen sonuçlarla yapılacak olan yeni araştırmalarla, bebekten gelen sinyallerin annenin rahmine nasıl iletildiğinin de bulunması ve erken doğumun mekanizmasının bütünüyle anlaşılması bekleniyor.
Kaynak: sciencedaily.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title