10 soruda bebek beslenmesinin en merak edilenleri?

Bebekler için beslenme, tüm yaş grupları içinde belki de en önemlisidir. Ne tüketecekleri anneleri tarafından belirlenen bebeklerin ebeveynlerinin bebek beslenmesi üzerine bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu yazıda annelerin bebeklerinin beslenmesi üzerine en çok sordukları sorular derlendi ve cevaplandı.
 
Tamamlayıcı besinlere ne zaman başlanmalıdır?
Bebeklerde tamamlayıcı besine altıncı aydan sonra yani anne sütü alımı ile beraber başlanmalıdır. İlk altı ay yalnız ve yalnız anne sütü tüketimi teşvik edilmelidir. Anne sütünün erken bırakılması durumunda anne sütü verimi azalır, çocukta demir eksikliği anemisi görülme sıklığı artar. Bebeğin çiğneme becerisi henüz gelişmediğinden katı besinleri tükettiği takdirde boğulma riski oluşur. Böbrek solüt yükünde artış oluşmasından ötürü böbrek fonksiyonunda problemlere neden olabilir.
 
Tamamlayıcı besinlere geç başlandığı takdirde ise; bebeğin alması gereken enerji miktarı anne sütü alımıyla yeterli gelmediğinden ötürü bebekte yetersiz beslenme durumu ve buna bağlı olarak büyüme gelişme geriliği gözlenebilir. Yetersiz lif alımı nedeniyle de kabızlık sorunuyla karşı karşıya kalınabilir.
 
Bebek beslenmesinde keçi sütü kullanılabilir mi?
Keçi sütü, anne sütüne nazaran daha fazla protein içerir. Fakat bunun yanında yüksek miktarda sodyum içerdiğinden ötürü böbreğin daha fazla çalışmasına neden olacağından önerilmemektedir. Bunun yanı sıra anne sütüne nazaran düşük folik asit içeriğine sahip olduğundan bebeğin beyin gelişimi de bu durumdan dolayı kötü etkilenebilmektedir.
 
Süt ile pekmez beraber tüketilebilir mi?
Pekmezin içinde bulunan demirin emiliminin engellenmesi aynı miktarda süt ve pekmezin aynı anda tüketimi ile mümkün olmaktadır. Fakat az miktarda tüketilen pekmez, herhangi bir olumsuz etki yapmamaktadır.
 
Bebek beslenmesinde tuz ve şeker sakıncalı mıdır?
Şekerin bebeğe enerji vermesinden başka herhangi bir yararı yoktur. Fakat aşırı şeker tüketimi; bebeklerde diş çürükleri, iştahsızlık ve ileriki dönemlerde obeziteye neden olmaktadır.
 
Tuz tüketimi ise bebeklerde böbrek fonksiyonu tam olarak gelişmediğinden ve tuzun böbrek yükünü arttırdığından ötürü önerilmemektedir.
 
Hazır meyveli yoğurtlar kullanmak uygun mudur?
Hazır yoğurtlar içerisinde koruyucu madde, asitlik düzenleyici, renklendirici barındırdığından ötürü bebekler için sakıncalıdır.
 
Hazır bebek mamaları kullanımı önerilir mi?
Bebekler için en besleyici öğün anne sütüdür. Eğer bebek yeterince anne sütü alıyorsa hazır bebek maması kullanmasına gerek yoktur. İlk altı ay bebek mamaları (bebek için özel bir durum yoksa) önerilmemektedir.
 
Bebek bisküvisi kullanılabilir mi?
Bebek bisküvisi içerisinde fazla miktarda şeker ve yağ barındırır. O yüzden çok gerekmedikçe bebek bisküvisi kullanımı önerilmez.
 
Çay ve bitki çayı kullanılabilir mi?
Çay ve bitki çayı kullanımı anemi riski oluşturacağından önerilmemektedir. Bunun yanı sıra çayın içerisine eklenen şeker ile beraber bebekler için diş çürümeleri ve iştahsızlık gibi rahatsızlıklara sebebiyet verilmektedir.
 
Bebek beslenmesinde neden bir yaşına kadar bal önerilmez?
Bal, alerji ve enfeksiyon oluşumuna neden olabilme durumundan ötürü bir yaşına kadar önerilmemektedir.
 
Bebeğin kabızlık sorununda ne yapılmalı?
Sebze ve meyve püresi kullanılıyorsa miktarları arttırılmalı.
Muz ve patates verilmemeli.
Öğün aralarında bebeğe ılıtılmış su verilebilir.
Kaynak: http://www.birgun.net
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title