Bebekler anne sütü ile gerekli tüm vitamini alabilir sadece D vitamini ihtiyacı için takviyeye ihtiyaç duyar…
Anne sütündeki D vitamini daha kolay emilmesine rağmen miktarı (anne sütünde D vitamini 12-60 iü) bebeğin günlük D vitamini ihtiyacı olan 400 iü´yi karşılayamaz. Özellikle D vitamini eksikliği bulunan anneler ile çocukların takviyeye ihtiyacı vardır. Anne karnındaki bebeğin D vitamini ihtiyacı annenin depolarından karşılanır. doğumdan sonra kendisini bir süre idare edebilecek kadar D vitaminini de çeşitli dokularında depolar. Eğer annede D vitamini depoları yeterli değilse bebek ya D vitamini eksik olarak ya da yetersiz D vitamini depolamış olarak doğar. Bu durumda doğumdan sonra yeterli D vitamini alınmaz ve yeterince güneş ışığına maruz kalınmazsa D vitamini eksikliğine bağlı raşitizmin oluşma riskini artırır.
Yağışlı havalarda da güneşlendirin…
D vitaminin başlıca kaynağı güneş ışınlarıdır. Güneşlenme günlük gereksinimin %80´ini karşılar, en çok yağlı balıklar, karaciğer, yumurta sarısı, peynir, tereyağı, süt ve mantarda bulunur. Güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde kol, bacak ve yüzün günde yaklaşık 15 dakika güneşlendirilmesi günlük D vitaminini sağlamaktadır. Ancak camın UV ışınlarını geçirmediği unutulmamalıdır.
Çocuğun D vitaminini yeterli almadığı durumlarda raşitizm denilen D vitamini eksikliği bulguları ortaya çıkar. Raşitizm büyüyen kemiğin yetersiz mineralizasyonu nedeniyle gelişen kemik hastalığıdır. Kemik büyümesinin tamamlanmasından sonra gelişen mineralizasyon kusuruna ise “osteomalazi” denilir. Kemik mineralizasyonunu sağlayan başlıca mineraller CQ ve P´dır. Bu minerallerin vücut sıvılarında ve dokularında yeterli miktarda bulunmasını D vitamini sağlar. D vitamini önce karaciğerde, daha sonra böbrekte işleme tabi tutulup, aktif hale geldikten sonra etki gösterir.
Kaynak:ŞifaHastanesi
-
1 Oto koltuğuna alıştırın
-
2 Gebelikte cinsiyet nasıl oluşur?
-
3 Otizm belirtileri nelerdir?
-
4 Kışın doğan bebekler daha alerjik
-
5 Bebek odaları nasıl tasarlanmalı?
-
6 Refleksler sağlığın göstergesi
-
7 Tensel temasın gelişime olumlu etkileri
-
8 Lohusalıkta beslenme nasıl olmalı?
-
9 Normal doğum nasıl gerçekleşir?
-
10 Uyku sorunlarını aşın