0-3 yaş çocukların kirli oyunları…

0-3 yaş çocukların gelişiminde rol oynayan kirli oyunlar… Size ürkütücü mü geldi? Oysa ki uzmanlar öyle düşünmüyor…

Çocukların üstlerinin ve çevrelerinin kirlenmesine yol açan oyunların aslında erken dönem psikolojik gelişimlerine büyük katkı sağladığını söyleyen Uzman Psikolojik Danışman Feyza Bayraktar, bu oyunların aynı zamanda fiziki gelişimlerini de desteklediğini kaydediyor. Bayraktar, bu tip oyunların çocuklara kazandırdığı artıları maddeler halinde sayıyor.

  • Çocukları bilişsel ve psikolojik olarak destekleyen bu oyunlar, aynı zamanda el becerilerini geliştirir.
  • Hamur ve çamur oyunları çocukların yaratıcılıklarını güçlendirir. Aktif bir şekilde öğrenme ve keşfetmelerine yardımcı olur. Çocuk, gördüğü bir objeyi oyun hamuru ya da çamurla yapmaya çalışır.
  • Erken dönemde oynanan bu oyunlar çocuğun okul döneminde el ve parmaklarını daha aktif kullanabilmesi açısından olumlu katkı sağlar.
  • Yemek fırlatmak, yemekle oyun oynamak da çocuğun etrafındaki nesneleri tanımaya ilişkin bir oyun çeşididir. Çocuğa sofra alışkanlığı kazandırmak isteyen anneler onun yemekle oynamasına izin vermek istemeyebilir. Ancak bazı meyve ve kurabiye tarzı yiyecekleri çocuğun yemesine izin vererek ona hem tutma becerisi kazandırılabilir hem de çocuk tek başına yiyebilmenin keyfini yaşar.

Hijyene dikkat!

Özellikle erken dönem çocukların ellerini ağızlarına götürme davranışları olduğundan ellerini kullanarak ve yoğurarak oynadıkları bu oyunlar, bazen hijyenik olmayabilir. Çamurun mikrop, hamurun ise kimyasal içerme olasılığına karşı bu tarz oyunları oynarlarken çocukları yalnız bırakmamak gerekir. Bu konuda önlem olarak herhangi bir hastalık riskine karşı garantisi ve sertifikası olan ürünlerin tercih edilebileceğini söyleyen Feyza Bayraktar, “3 yaşın altındaki çocuklar çevresindeki birçok objeyi ağzına atarak tanımaya çalışır. Bu nedenle oyun hamurlarının bu yaş grubundaki çocuklar tarafından yenme ve yutulma riski vardır” şeklinde konuşuyor.

Kaynak: www.hurriyetaile.com

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title