Bebekler nasıl görüyor?

Görme yeteneği, yaşamın ilk yıllarında önemli gelişmeler gösterir. Bu dönemde, özellikle bebeklerin retina tabakalarının gelişimi açısından yakın takip gerekir.

1. Ay: Bebeğiniz ilk ay yüzünüzü 30-40 cm’den görebilir. Işığa karşı hassastır. Doğumdan sonraki ilk 2-4 hafta odaklanamasalar da 1. ay itibarı ile göz teması kurarlar.

2. Ay: Gözle hareketli nesneleri takip etmeye başlarlar. Hayatın ilk aylarında görme hızla gelişir. İlk iki ay, gözlerinin koordinasyonu iyi olmayabilir ve ara sıra gözde kayma görülmesi genellikle normaldir.

3. Ay: Bu ay hareketli nesneleri gözleriyle takip etmesi ve yaklaşık üç aylıktan itibaren nesnelere ulaşmaya çalışması beklenir.

5. Ay: Nesnelerin uzak ve yakınlığına karar verme yeteneği olan derinlik algısı bu aydan itibaren gelişir. Renk görüşü bir yetişkin gibi olmasa da vardır.

7 – 9 Ay: Küçük nesneleri, yarısı gizlenmiş objeleri fark etmeye başlar. Emeklemeyle birlikte el göz koordinasyonu daha da gelişir.

9-12 aylıkken küçük nesneleri başparmak ve işaret parmağıyla kavramaya başlar. On iki aylıkken, çoğu bebek çevresini gözleri ile tarayarak belirlediği hedefe ulaşmaya çalışır. Yine bu aylarda gelişen derinlik algısı ile mesafeleri algılayarak, elindeki nesneleri bu mesafelere atabilir.

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title