Risksiz bir hamilelik için yapmanız gerekenler

Folik asit alın
 
Hamile kalmayı düşünen kadınlara, 1-1.5 ay önce folik asit desteği almaya başlamaları önerilir. Çünkü folik asit eksikliği, bebeğin omurgasının açık kalmasına ve ağır sakatlıklara neden olabilir. Bilimsel araştırmalar, koruyucu amaçlı verilen folik asitin sakatlık oranını azalttığını gösteriyor.
 
Çalışma şartlarınızı düzenleyin
 
Hamileliği riske sokacak olumsuzluklardan biri de, çalışan anne adaylarının iş yeri şartlarıdır. Anne, bebeğe zarar verecek gazlar ve alerji yapacak kimyasal maddelere temas ediyorsa çalıştığı ortamda enfeksiyon alma riski varsa, yüksek gerilim ve radyoaktiviteye maruz kalıyorsa, bu şartların hamilelik öncesi değiştirilmesi önerilir.
 
Sigarayı bırakın
 
Sigara içen kadınlara, hamilelik öncesi bu kötü alışkanlığa veda etmesi önerilir. Bırakmak mümkün olmuyorsa sayının minimuma indirilmesi tavsiye edilir. Sigara, düşük ve erken doğumu artırdığı gibi, gebelik boyunca kanamalara da neden olabilir.
 
Ne çok zayıf ne çok şişman olun
 
Anne adaylarının aşırı zayıf ya da şişman olmaması gerekir. Kilo fazlası anne adayında hamilelik şekeri riskini artırır, tansiyonu yükseltir. Öte yandan aşırı zayıf olmak da anne adayları için risk taşır. Bu risklerin başında, erken doğum ve düşükdoğum ağırlığı gelir. Beden kitle indeksine (kilo bölü boy uzunluğunun cm. cinsinden karesi) göre, 27’nin üstü şişman; 18’in altı ise çok zayıf anlamına gelir.
 
Var olan hastalıklarınızı tedabi ettirin
 
Annenin geçmişe yönelik tansiyon, diyabet ya da tiroit hastalığı varsa dikkatli olması gerekir. Ayrıca anne adayının kan grubunun da bilinmesi gerekir. Anne ve babada Rh uyuşmazlığı (babanın Rh +, annenin Rh – kana sahip olması) bulunabilir. Bu durumun önceden bilinmesi ve hamilelikte kanama olduğunda ya da 28. haftada koruyucu aşı yapılması dünyaya gelecek bebeği korur.
 
Miyom ve kistlere dikkat edin
 
Rahimde miyom varsa, bu hamilelik sıklıkla büyür ve buna bağlı ağrılar oluşabilir. Erken doğum riskinin arttığı durumlar, bebeği kaybetmekle sonuçlanabilir. Yumurtalık kistleri ise gebelik sırasında dönerek burkulma veya çatlama gibi acil operasyon gerektiren durumlara yol açabilir. Bu nedenle miyom ve kistlerin gebelikten önce değerlendirilerek, riskli ise çıkarılması düşünülebilir.
 
18 yaş altı, 35 yaş üstü riskli oluyor
 
18 yaş altı ve 35 yaş üstü anneler riskli grupta yer alır. Erken yaşta gebeliklerde vücut hormonal yönden tam olarak olgunlaşmadığı, kemik yapısı gelişimini tamamlayamadığı için doğum kanalı darlıkları nedeniyle doğum güçlükleri ortaya çıkabilir. 18 yaş altı gebeliklerde gebelik toksikozu denilen tansiyon yükselmesi olabilir ve vücutta şişlikler daha sık görülür. 35 yaşından sonra ise kadınların yumurtlama fonksiyonları ile hücrelerin genetik şifreleri bozulabilir, kromozom anormallikleri ve sakat doğum riskleri artar.
 
Anemi ihtimalini araştırın
 
Derin anemi, bebeğin düşük kiloda ve erken doğmasına neden olur. Akdeniz anemisi ülkemizde yaygın olduğu için, annenin taşıyıcı olması durumunda babanın durumunun da mutlaka test edilmesi gerekir. Hem anne hem de baba Akdeniz anemisi taşıyıcısı ise bebeğin yaşamını tehdit eden, yaşam boyu takip edilmesi gereken “Derin anemisi” olan bir bebek doğurma riski olabilir. Bu nedenle evlenmeden önce eşlerin tam kan sayımı yaptırarak, anemisi olup olmadığının anlaşılması; eğer varsa Akdeniz anemisi ayırıcı tanısı için test yaptırması gerekir.
 
Kaynak: www.acibadem.com.tr
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title