Hamilelik sürecinde kadınlar sağlıkları için daha fazla endişelenirler. Sağlıklı olup olmadığı yıllardır tartışılan mikrodalga fırınlar ise hamilelerin en çekinerek yaklaştığı ev aletlerinden biri…
Hamilelikte mikrodalga fırın kullanmak kolay ve pratik olduğu için size her zamankinden daha çekici gözükebilir ama diğer taraftan, her zamankinden daha tehlikeli olduğunu da düşündürebilir! Ancak yapılan araştırmalar, hamilelikte mikrodalga kullanımının zararlı olabileceğine dair herhangi bir veri elde etmiş değil. Amerika’da gebe farelerle yapılan bir çalışmada fareler belli aralıklarla çalışan mikrodalga fırının yakınında tutuldu ve bu fırında ısıtılan yemeklerle beslendiler. Deney süresinin sonunda, mikrodalga fırının olmadığı bir yerde yaşayan gebe farelerle aralarında herhangi bir fark bulunamadı.
Hamileyken mikrodalga fırın kullanmalı mı?
Mikrodalga fırınlar, non-iyonize radyasyon aracılığı ile içindeki malzemenin (yiyecek/içeceğin) ısıtılması esasına dayanarak çalışır. Non-iyonize radyasyon içeriye konulan malzemenin içine işler ve burada ısı enerjisine dönüşür. Dolayısıyla zannedilenin aksine, yiyeceklere radyasyon bulaşmış olmaz. Aynı zamanda mikrodalga fırının ısıtıcı etki gösterecek kadar ürettiği radyasyon enerjisi, kullanıcıların sağlığını olumsuz etkileyecek kadar yüksek miktarda değildir. Bu nedenle hamilelikte mikrodalga fırına yaklaşmanın veya mikrodalgada ısıtılmış gıdaları tüketmenin herhangi bir zararı yoktur. Özellikle mutfakta fazla zaman geçirmek istemeyen anne adayları için mikrodalga fırın kullanımı çok cazip bir seçenek olabilir.
Hamilelik ve radyasyon
Radyasyon, fazla miktarlarda maruz kalındığında insan sağlığını olumsuz etkileyen bir faktör. Konu hamilelik olunca, devreye elbette bebeğin sağlığı da giriyor. Anne karnında yüksek radyasyona maruz kalmak, bebekte çeşitli gelişim geriliklerine neden olabiliyor. Ancak dediğimiz gibi, mikrodalga fırınlarda kullanılan non-iyonize radyasyonun veya bilgisayar-televizyon gibi aletlerde bulunan düşük seviye radyasyonun hamilelikte herhangi bir zararı bulunmuyor. İyonize radyasyona maruz kalınan röntgen işlemi ise hamilelikte ciddi risklere yol açabilir.
Kaynak: hthayat.haberturk.com
-
1 Hıçkırığa ne iyi gelir?
-
2 Ultrason terimleri ne anlama geliyor?
-
3 Uyku pozisyonuna dikkat edin!
-
4 İzlem aralıkları nasıl olmalı?
-
5 Kaşık tırnak (koilonişi) nedir?
-
6 Yeni kardeşe hazırlık
-
7 Bıngıldak neden önemli?
-
8 Bebeklerin idrarı nasıl olmalı?
-
9 Cilt soyulması nasıl önlenir?
-
10 Bebekle ilk aylar nasıl geçer?