Çocuklarınızın daha zeki olması için 10 yol

Çocuğunuzun gelişimi için sizin onu nasıl takip ettiğiniz, gözlemlediğiniz önemli. İşte ebeveynlere çocuklarının daha zeki olması için öneriler…
 
Abur cuburu kes!
 
Şeker, trans yağlar ve diğer abur cuburu kesip yerine yüksek besinli besinler koymak çocuğunuzun özellikle de ilk iki yılındaki zihinsel ve motor gelişiminde mucizeler yaratır. Örneğin, çocukların sağlıklı beyin dokusu gelişimi için demir gerekir ve demir eksikliği olduğunda sinir dürtüleri daha yavaş hareket eder. Üstelik çalışmaların gösterdiğine göre, yanlış beslenen çocuklar enfeksiyonlara daha açık olur ve bu da okula devamsızlığı ve arkadaşlarından geriye düşmelerini beraberinde getirir. Çocuklarınızın ne yediğine dikkat edin.
 
Anne sütü
 
Anne sütü ana beyin besinidir. Herkesin bildiği gibi anne sütünün bebekler üzerinden pek çok faydalı etkisi vardır. Tehlikeli enfeksiyonları önler ve temel besin sağlar. Danimarkalı bilim adamlarına göre bebeklerin çok daha sağlıklı ve zeki olmasına yarar. Yani eğer imkanınız var ise bebeğinizi mutlaka emzirin.
 
Beyin oyunları
 
Satranç, bulmaca, kriptogram – hepsi zihinsel jimnastik aracıdır. Sudoku gibi oyunlar stratejik düşünme, problem çözme ve karar vermeye teşvik ederken eğlenceli de olabilir. Çocuklarınızı bu tarz oyunlar oynamaya teşvik etmelisiniz.
 
Kahvaltı
 
1970’lere kadar uzanan araştırmalar, güçlü bir kahvaltının hafıza, konsantrasyon ve öğrenmeyi geliştirdiğini ortaya koyuyor. Üstelik kahvaltı etmeden güne başlayan çocuklar sinirlenmeye ve pes etmeye daha yatkın oluyor ve çabuk yorulup sıkılıyorlar.
 
Kendine güvenmeyi öğretin
 
Özellikle ergenlik döneminde, çocuklar potansiyel sınırları hakkındaki olumsuz düşüncelerinin kurbanı olabilir. Çocuk psikiyatrisleri ebeveynlerin çocuklarına kendilerine güvenmeleri gerektiğini öğretmeleri konusunda ısrarcı bir tutum sergiler. Takım sporlarına katılmak ve sosyal aktiviteler de özgüven edinmek için etkili yollardır.
 
Merak
 
Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarını merakları ve yeni fikirler ve şeyler keşfetmelerini desteklemesi gerektiğini belirtiyor. Bilgi peşine düşmek önemlidir. Sorular sorarak hobilerini ve ilgi alanlarını destekleyin ve yeni beceriler öğretmek ve entelektüel merakı geliştirmek için eğitim gezileri düzenleyin.
 
Müzik
 
Çocuğunuzu trombon çalarken dinlemek her zaman zevkli bir deneyim olmayabilir ama müzik eğitimi sağ beyin gelişimini desteklemek için eğlenceli bir yoldur. Toronto Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı bir çalışmaya göre, organize müzik dersleri çocukların IQ ve akademik performansını yükseltiyor. Üstelik seneler geçtikçe ve alınan dersler arttıkça etki daha da büyüyor. Çalışmada müzik dersleri almanın lisede daha yüksek notlar ve yetişkinlikte daha yüksek IQ’ya sebep olduğu açıkça belirtiliyor.
 
Okumak
 
Bu eski ve doğru metot bazen son teknolojiye yetişmek adına göz ardı edilebilir ama kesinlikle edilmemeli! Çocuğunuza okuma alışkanlığını erken yaşta edindirmek için kendisi başlamadan önce siz ona okuyun. Okuyun, okutun, kitaplar alın, bir kütüphane kartı ve hatta kendisine ait kitapları olmasını sağlayın.
 
Spor
 
Illinois Üniversitesi araştırmacılarının yaptıkları çalışmalara göre, ilkokul çağındaki çocuklar sporla ilgileniyorsa akademik olarak üstünlük sağlıyorlar. Organize sporlara katılım özgüveni yükseltiyor ve takım çalışmasına, liderliğe mehili arttırıyor. Aynı çalışmada, yönetici pozisyonundaki iş kadınlarının kız çocukları iken takım sporları yaptığını ortaya koyuyor. Öyleyse yemekten sonra televizyon karşısına oturmasına izin vereceğinize çocuğunuzu spora yönlendirmelisiniz.
 
Video oyunları
 
Video oyunları kötü üne sahip. Evet, pek çoğu şiddet içerikli, askeri ve düşüncesiz ama stratejik düşünce ve planlama becerileri kazandıranlar da var ve bunlar takım çalışması ve yaratıcılığı besliyorlar. Araştırmalara göre, video oyunları oynayan çocuklar görsel ipuçları toplamak ve bunları değerlendirmek konusunda da oynamayanlara göre çok daha başarılı.
 
Kaynak: Habertürk
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title