Formül mama ile beslenen bebeğe su vermek gerekir mi?

Anne sütü ve mamayı bir arada alan ya da sadece mama ile beslenen çocuklara da, sadece anne sütü alanlarda olduğu gibi dışarıdan su verilmesi gerekmez. Çünkü bebeklere verilen mamalar uygun şekilde hazırlandıklarında, büyük oranda su içermekte ve bu da çocuğun su ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca mama veya anne sütüne ek olarak su verilmesi durumunda çocuğun susama hissi azalacağından mama veya anne sütünü daha az alacak ve bu da yetersiz kalori alımına neden olacaktır.
Ancak çok sıcak havalarda aşırı su kaybı olması durumunda veya ishal ve kusma gibi ekstra su kaybına neden olan hastalıkların olduğu durumlarda doktor önerisiyle ek olarak su verilmesi gerekebilir.
Bu noktada yapılan hatalı bir başka uygulama da annelerin çocuğunun daha iyi besleneceğini düşünerek mamayı daha konsantre hazırlamasıdır. Bu durumda böbreklere osmolar yük artacağından çocuk solüt yükünü atabilmek için idrarla fazla su kaybeder. Çocukta susuzluk hissi ağlamaya neden olur. Annesi tarafından çocuğun acıktığı düşünülerek tekrar mama verilir ve sonuç olarak çocuğun susuzluğu daha da artar. Bu ise tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
Mama hazırlanırken kaç ölçek mamaya ne kadar su katılacağı öğrenilmeli ve buna göre mama hazırlanmalıdır.
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title