Bebekleri sinirlendiren 10 neden…

Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda kendini atmaya çalışıyor, sizi itiyor, mamasını tükürüyor ya da ağlama krizleri geçiriyor. Evet, tüm bunlar onun bir şeylere sinirlendiğinin sinyalleri… Zaman zaman yaşadığınız bu tür durumlarda ise onu sakinleştirmeniz pek de kolay olmasa gerek. Peki, ufaklığınız neden bazen böyle hissediyor? Aslında cevabı çok basit; bilmediği yepyeni bir hayatın içinde ve dış dünyaya dair deneyimi henüz çok az. Anlayamadığı olaylar karşısında sinirleniyor, hırçınlaşıyor ve üzülebiliyor. Psikolog Sena Sivri, birçok anne-babanın tarif ettiği bu sinirlilik halinin 10 nedeni olabileceğini söylüyor.
 
1 Yemek yemesi konusunda ısrar ettiğinizde
 
Aç olduğunu düşündüğünüzde aslında bebeğiniz tok olabilir ve ısrarla verdiğiniz yiyeceği reddeder. Eğer onu zorlarsanız sinirlenebilir.
 
Ne yapmalısınız?
 
Bebeğiniz hırçınlaştığında ısrarcı olmayın, dikkatini dağıtıp biraz zaman geçtikten sonra, yedirmeyi tekrar deneyin.
 
2 Başarısızlık duygusuyla tanıştığında
 
Bebeğiniz hareket kabiliyeti gelişmeye başladıkça daha çok hareket etmek ister. Ancak yürümeye başlamasıyla birlikte başarısızlık duygusuyla tanışır. Ayaklanıp attığı her birkaç adımdan sonra düşmek onu mutsuz eder. Bu da sinirlenip, ağlamasına neden olur.
 
Ne yapmalısınız?
 
Konuşarak motive edin ve yürümesi için onu cesaretlendirin. Yürümeye çalıştığında, siz de arkasında bir gölge gibi durarak düşmemesini sağlayabilirsiniz. Bu, ona kendini güvende hissettirecektir. Fakat her düştüğünde de yanında olamayacağınızı bilmelidir.
 
3 Hareketlerini engellemeye çalıştığınızda
 
Yemek yerken mama kaşığını ya da oyun oynarken oyuncaklarını yere atabilir. İlk seferinde bir şey demeden, attığı nesneleri geri verip ikincisinde otoriter bir şekilde “Bu sefer vermeyeceğim.” demeniz, onun ne olduğunu anlamamasına ve engellenme hissiyle hırçınlaşmasına neden olabilir.
 
Ne yapmalısınız?
 
Bu durumda onu cezalandırmamanız gerekir. Oyuncağını sinirlenip yere attığında oyuncağı kaldırmayın. Atma, kırma ve vurma gibi davranışlarda bulunduğunda dikkatini başka şeye çekmeye çalışın ve neden sinirlendiğine odaklanın. Belki de çok sıkılmıştır.
 
4 Kendini ifade edemediğinde
 
Konuşmaya başlamasıyla beraber kendini ifade etmenin mutluluğunu yaşarken, bir yandan da kelime dağarcığı kısıtlı olduğu için kendini ifade edemediği ve doğru kelimeyi bulamadığı zamanlar olur. Bunlar da sinirlenmesine ve hırçın tepkiler vermesine yol açabilir.
 
Ne yapmalısınız?
 
Kendini ifade edemediğinde hırçınlaşmasının normal olduğunu unutmayın ve sabırlı davranın. Dil becerisini geliştirmek için ona bol bol masal okuyun. Gün içerisinde yaptığınız şeyleri, anlayacağı bir dille tek tek anlatın. Sürekli iletişim halinde olmanız, çocuğunuzun kelime dağarcığını geliştirecek ve kendini daha iyi ifade etmesini sağlayacaktır.
 
5 Yorgun olduğunda
 
Bebek arabasına bindirilmek, banyo yaptırılması, altının bezlenmesi ve kıyafetlerinin değiştirilmesi gibi eylemler, anne-baba tarafından yapıldığı için aslında bebekleri yorar. Bu yorgunluk hissi de huzursuz ve sinirli olmalarına neden olur. Ne yapmalısınız? Israrcı olmayın. Mecburiyet gerektirmeyen durumlar dışında (bir yere gidilmesi, üstünü kirlettiğinde değişmesinin gerekmesi gibi) onu yapmaktan hoşlanmadığı şeylere zorlamayın. Yerini değiştirmeyin, oturduğu yerden kalkmak istemiyorsa ısrar etmeyin ve dinlenmesine fırsat tanıyın.
 
6 Yabancıların kucağına gitmek istemediğinde
 
Bebekler 6-7 aylıkken, anne-babasını diğer yabancılardan ayırmaya başlarlar ve onlar haricinde kimsenin kucağına gitmek istemezler. Çünkü yabancılar tarafından kucağa alındığında kendilerini güvensiz hissederler. Bu yüzden de sinirlenirler ve tepkilerini göstermek için de ağlayıp, bağırırlar. Ne yapmalısınız? Yabancıların kucağına gitmek istemediğinde ısrarcı olmayın. Israrcı olmak, onu yabancılara alıştırmaz ve huzursuz etmekten başka hiçbir işe yaramaz. Sizin için anne-babanız ya da arkadaşlarınız çok yakındır. Ancak bebeğiniz için sizin haricinizdeki herkesin bir yabancı olduğunu unutmayın.
 
7 Canı sıkkın olduğunda
 
Aslında bebekler de yetişkinler gibi hissetme yetisine sahiplerdir. Uykusunu yeterli alamadığında, yediği mamayı beğenmediğinde, gün içinde anne-babasını daha az gördüğünde ya da evde gergin bir ortama şahit olduğunda canı sıkkın olabilir ve huysuzlaşabilir.
 
Ne yapmalısınız?
 
Yaptırmaya çalıştığınız şeyden (mama yedirmek, uyutmak vb.) vazgeçip bebeğinize sevginizi gösterin. Güzel şeyler söyleyip konfor sağlamak, ona kendini iyi hissettirecektir. Ayrıca bebeğinizi sevginizle mutlu edin ve huzurlu olmasını sağlayın. Kalabalık, gürültülü ve huzursuz edecek ortamlardan uzak tutun.
 
8 İlgi istediğinde
 
Bir sabah babası işe daha erken gitmiş ve onunla her sabah ilgilendiği kadar ilgilenmemiş olabilir. Evde misafir olduğunda, kalabalığın içinde kendini kötü hissedebilir. Ya da belki anne-babası hastadır ve ona daha az yaklaşıyordur. İlgiyi özlemiştir.
 
Ne yapmalısınız?
 
Bebekler kendileriyle her zamankinin dışında daha farklı oranda ilgilenildiğinde bundan tedirgin olurlar. Sinirli tepkiler gösterdiğinde bilin ki sizi özlemiştir. Birlikte vakit geçirip ilgilendiğinizde bebeğiniz sakinleşecektir. Ayrıca zaman zaman evde bakıcı olsa dahi, beslenme ve alt değiştirme gibi temel ihtiyaçlarını mümkün olduğunca siz karşılayın.
 
9 Fiziksel bir sorun yaşadığında
 
Bebekler de yetişkinler gibi fiziksel değişimlerden etkilenirler. Büyüme sürecinde, diş çıkarma gibi huzursuz eden fiziksel değişiklikler yaşarlar. Bu da mutsuz ve hırçın olmalarına neden olur. Yeni çıkardığı dişlere alışmaya çalışırken ağrı ve batma hissi onu çok rahatsız eder. Aynı zamanda hastalandığında, ateşlendiğinde, ağrısı ya da gaz sorunu olduğunda da huzursuz olmaları çok normaldir.
 
Ne yapmalısınız?
 
Bebeğinizin tepkilerine duyarlı olup sıkıntı yaşadığı durumu iyi anlayın ve doktor tavsiyesi doğrultusunda onu rahatlatacak yöntemler uygulayın. Fiziksel bir sorun yaşadığında iyileşmesi birkaç gün ya da daha fazla sürebilir. Bu süreçte psikolojik olarak onu rahatlatmanız çok önemlidir. Hastalığı yüzünden mızmızlandığında kucağınıza alın ve sevginizi hissettirin. Yetişkinler bile hastalandıklarında huzursuz olurken, bebekler kendilerini ifade edemedikleri için bu problemi daha da yoğun yaşarlar.
 
10 Bulunduğu ortamdan memnun olmama
 
Bazen bebekler yeni bir ortama girdiklerinde huzursuzlanır, sinirlenir ve bu doğrultuda tepkiler verirler. Dünyayla tanıştıkça ve dışarı çıkmaya başladıkça yeni yeni ortamlarla tanışırlar. Bu yeni deneyimleme sürecinde çok kalabalık ve gürültülü, büyük alanlar onlar için korkutucu bir özellik taşıyabilir. Kendilerini güvende hissetmeyebilirler ve sinirli tepkiler verebilirler.
 
Ne yapmalısınız?
 
Dünyayla yeni yeni tanışan bebeğinizi, onun için fazla kalabalık ve dev gibi görünen alışveriş merkezlerine zorunlu olmadıkça götürmeyin. Çünkü bu tip yerler bir süre sonra bebekleri fazlasıyla huzursuz etmeye başlar. Huzursuz olduğunda sakinleştirmeyi deneyin. Eğer onun için tolere edilemez bir alansa ve sakinleşmezse zorlamayın ve oradan ayrılın. Kalabalık alanları deneyimleyip sevmesi için bolca zamanı olduğunu unutmayın.
Kaynak: Sabah
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title