Bebeğiniz sebepsizce ağlıyorsa!

Bebekler sümküremezler ve burunlarını temizleyemezler. Bu sebeple bebeklerde en sık yaşanan sorunlardan biri burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak gelişen nefes alma güçlüğüdür.
 
Burun tıkanıklığı bebeklerde önemsenmesi gereken ciddi bir konudur. Burunda tıkanıklık görülmesi durumunda bebeğin yemek düzeninde, sağlıklı nefes alması ve gelişimini tamamlamasını etkileyen sorunlar ortaya çıkabilir. Bebeklerde nedeni gaz sancısı sanılan ağlama krizlerinin asıl nedeni solunum yolu rahatsızlıkları olabilir.
 
Burun tıkanıklığı geçiştirilip, gerekli önlemler zamanında alınmazsa bebeğin yaşam kalitesi düşer.
 
Bebeklerin ağız ve burun anatomisi yetişkinlerden farklıdır
Bebeklerin burun kanalları erişkinler ve büyük çocuklara göre daha dardır. Bu yüzden bebekler sadece burundan solunum yapmak zorundadır. Bebeğin, meme ağızdayken nefes alış verişini burundan sağlaması gerekir. Burun tıkanınca öncelikle emmenin bozulması bu yüzdendir.
 
Bebekler ağızlarından nefes alamadıkları için ister istemez uyku sorunları, huzursuzluk gibi sorunlarla karşılaşırlar. Uyku uyuyamadıkları için sık uyanırlar ve derin uykuya geçemedikleri için dinlenemezler, iştahları daha da kesilir. Burnu tıkalı bebeklerde ve çocuklarda boğaz ve alt solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür.
 
Erişkinler, burunu tıkalı olsa dahi ağızdan kolaylıkla nefes alabilir ve akciğerlerine yeterli oksijen gönderebilirler. Bebeklerin solunum yollarının ince dokulu yapısı, özellikle bronş perdecikleri, yetişkin insanınkinden farklıdır. Solunum yollarının gösterdiği bu ayrım, bebeğin büyümesiyle yavaş yavaş ortadan kalkar.
 
Yeni doğmuş bebeğin dakikadaki solunum sayısı yaklaşık olarak 40-60; üç aylık bebeğin 35-40; 12 aylık bebeğin 30-35’tir. Bebeğin solunumu hem hızlıdır hem de yüzeyseldir. Çünkü bebeğin henüz yatay durumda olan kaburga kemikleri göğüs solunumuna olanak sağlamaz ve bebek karın yardımıyla soluk alır.
 
Bebeğiniz sebepsizce ağlıyorsa…
 
Aileler bebeklerinin, ”karnı tok, altı temiz, gazı yok ve hala durmadan ağlıyor”, diyerek sebepsizce ağladığını düşünür. Bebeklerde bu ağlamanın sebebi çoğunlukla solunum yolu problemleri oluyor. Bazı bebekler gerçekten bir neden yokken ağlayabilir. Fakat aileler basit yöntemlerle çocuklarının asıl sorununu anlayabilir. Mama, gaz ve bez kontrol edildikten sonra, burun kontrolü de gerçekleştirilmelidir.
 
Bebeklerde burun tıkanıklığı tedavi nasıl olmalıdır?
Bebeklerin burun tıkanıklığı tedavisinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktorun onayı sonucunda aşağıda belirtilen yöntemler tedaviye ek olarak uygulanabilir;
Bebeğinize akşam yatmadan önce bol buharlı bir banyoda ılık duş aldırabilirsiniz. Buhar üst solunum yollarının rahatlamasına ve gece rahat uyumasına yardımcı olacaktır.
Soğuk buhar makineniz varsa odasında soğuk buhar uygulayabilirsiniz veya odayı nemli tutmak adına kalorifer peteğinin üzerine bir kap su koyabilirsiniz.
Bebeğin bulunduğu ortamın havadar olması ve bebeğin başının belirli bir miktar kaldırılması burun tıkanıklığının giderilmesi konusunda etkili bir konumda yer almaktadır. Açık hava burun tıkanıklığına iyi gelebilir, dışarı çıkarıp hava aldırma şansınız varsa açık havaya çıkarabilirsiniz.
Bebeğinize doktor kontrolünde burnuna serum fizyolojik damlatarak, ardından burun aspiratörü ile temizleyebilirsiniz.
 
Yetişkinlerde uygulanan burun açıcı tedavi yöntemlerinin kesinlikle bebeklerde uygulanmamalıdır. Yetişkinlerde etkili olabilen burun açıcı yöntemler, bebeklerde istenmeyen durumlar meydana getirir.
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title