Sarılığı önlemenin yolları…

Sarılık veya hiperbilirübinemi, yeni doğanlarda doğumu takiben ilk iki ila dört gün içerisinde gelişen ve yaygın görülen bir sağlık problemidir.
Bu hastalık, kan hücrelerinin yıkımı sonucu oluşan bir atık ürünü olan bilirubinin kanda ve safrada yüksek seviyelere ulaşmasından kaynaklanır. Tamamen olgunlaşmış karaciğerler bilirubini süzerek vücuttan çıkarabilse de yeni doğanların olgunlaşmamış karaciğerleri sarılığın gelişmesine sebep olabilir. 
 
Yeni doğanlarda Sarılık Tedavisi
 
1 Derhal emzirmeye başlayın. Doğumdan hemen sonra emzirmek sarılık gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve hatta bebekte zaten sarılık varsa tedavi etmeye başlayabilir.
 
Doğumdan itibaren birkaç saat içerisinde emzirmeye başlayan annelerin bekleyen annelere kıyasla daha başarılı olmaları olasıdır. Erken kilo alımı bebeğin gelişimine yardımcı olur ve karaciğerin görevini gerçekleştirmesini kolaylaştırır.
Ayrıca, annenin ilk zamanlarda ürettiği ağız sütü bebeğin sindirim sistemini, atıkları vücuttan uzaklaştırması için harekete geçirir ve fazla bilirubinin bağırsaklardan atılmasına yardımcı olur. Diğer bir deyişle, bebeğiniz dışkısını yapmaya ne kadar çabuk başlarsa sarılığın geçmeye başlaması da o kadar çabuk olur.
 
Bebeğinizi emzirmeye karar verirseniz, emzirme tekniğinizi geliştirmek için bir emzirme uzmanı ile çalışın. Bu uzmanlar annelere, yeni doğanların yeterli süt alabilmesi için memeye uygun pozisyonda nasıl kenetleneceğini öğretebilirler.
 
2 Bebeğinizi sık sık besleyin. Sütün düzenli olarak salınması, karaciğerin gelişimi dâhil olmak üzere, bebeğin kilosunu ve gelişimini artıracaktır.
 
Bu hem emzirilen hem de mama ile beslenen bebekler için geçerlidir. Özellikle sarılık gelişme riski var ise ideal olarak yeni doğanlar ilk birkaç gün boyunca günde en az 8-12 sefer mama yemelidir.
Eğer emzirirseniz, doğumu takiben ilk günlerde sık olarak emzirmek (günde en az 8-12 sefer), sütünüzün daha erken gelmesini ve güçlü bir kaynak olmasını sağlayacaktır.
 
3 Bebeğinizi ışığa maruz bırakın.
 
Ultraviyole ışık bilirubin ile tepkimeye girer ve vücuttan atılması için karaciğerden geçmesine gerek olmayan bir forma dönüştürür, dolayısıyla vücuttaki fazla bilirubini ortadan kaldırır ve sarılık riskini düşürür.
 
Bebeği gün içerisinde çıplak olarak ya da sadece beziyle bir veya iki kez beş dakikayı aşmayacak şekilde güneş ışığına maruz bırakın. Uzun süre güneşe maruz bırakmak bebeği kolayca yakabileceği ve daha ileri sorunlar yaratabileceği için bu süreyi aşmayın. Güneşlenme esnasında, odanın sıcaklığını artırarak ve/veya bebeği göğsünüze yatırarak, bebeğin üşümediğinden emin olun.
Alternatif olarak, bebeğin yatağını güneş alan perdeli bir pencerenin yakınına koymayı deneyin. Perdeler ve pencereler, sağlık sorunlarına neden olabilen birçok ultraviyole ışınını filtreleyerek bebeğinizin yanmadan güneş ışığı almasını sağlar.
 
BÖLÜM 3
 
Sarılığın Anlaşılması
 
1 Sarılığın nasıl geliştiğini anlayın. Sarılık genellikle doğumu takiben ikinci veya üçüncü günde gelişir ve sıklıkla öngörülebilir bir süreci takip eder.
 
Sağlıklı vücutlarda, bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin yıkımı esnasında meydana gelen kan dolaşımında normal bir yan üründür. Bilirubin karaciğere gider, oradan safra kanalına atılır ve en sonunda dışkı ile vücuttan atılır. Sarılığı olan yeni doğanların durumunda, karaciğer henüz verimli çalışmaya başlamamıştır, dolayısıyla bilirubin safra kanalına atılmak yerine karaciğerde ve kanda birikir.
Hastanelerde yeni doğanlar rutin olarak sarılık için test edilir. Bu oldukça yaygındır – zamanında doğmuş bebeklerin yaklaşık % 60’ı sarılık geliştirir ve prematüre bebeklerde bu oran daha da artar.[10] Tipik bir durumda, yeni doğan bir bebeğin topuğu iğnelenerek az miktarda kan çıkarılır ve bilirubin düzeyleri için test edilir.
Bilirubin düzeyi desilitrede 5 miligramın (mg/dL) altında olan bir bebek normal kabul edilirken, 5 mg/dL değerinin üstündeki her değer yüksek olarak görülür.
Düşük veya orta seviyede sarılığı olan bebeklerin çoğu tedaviye ihtiyaç duymaz ve sarılık bir-iki hafta içerisinde geçer.
Bazı durumlarda, düzey çok yüksekse, çok hızlı yükseliyorsa veya iki haftadan sonra azalmaya başlamadıysa, doktorlar ışık tedavisi (zararsız ve çoğu bebeğin hoşuna giden bir UV tedavisi) reçete edebilirler.
Nadir durumlarda, bebeğinizdeki şiddetli sarılığı azaltmak için kan nakline ihtiyaç duyabilir.
 
2 Sarılık belirtilerini bilin.
 
Hastanede doğan bebeklerin çoğu bir veya daha fazla sefer bilirubin seviyeleri için test edilir, ancak bazı belirtiler sarılığa işaret edebilir:
Ciltte ve gözakında sarı bir renk. Bu sarılığın en yaygın özelliğidir.
Uyuşukluk ve beslenmede zorluk. Bazen bilirubin düzeyleri bebeğin uykulu olmasına neden olur, bu da bebeği emzirerek veya biberonla beslemeyi zorlaştırır. Bebeği giysilerini çıkartarak, beslenmesi için uyandırmaya çalışın.
 
3 Sarılığın ne zaman başka bir soruna işaret ettiğini bilin.
 
Sarılık çok yaygındır ve genellikle kendi kendine iyileşir. Ancak bazı nadir durumlarda, komplikasyonlara neden olabilir ve tedavi gerektirebilir.
 
Sarılık yenidoğanlarda yaygın olmakla birlikte, kanda tedavi edilmemiş yüksek bilirubin seviyeleri (tıpta “şiddetli hiperbilirübinemi” olarak bilinir), bilirubinin beyine geçmesine sebep olarak ciddi komplikasyonlara yol açar.
Nadir olmakla birlikte, bu komplikasyonlar kalıcı beyin hasarına (serebral palsi, öğrenme sorunları veya gelişimsel
yetersizlik), diş minesinin uygunsuz gelişimine ya da işitme kaybına yol açabilir.
Uyuşukluk, parlak sarı bir renk ve sarı ayaklar (özellikle tabanlar) takip edilmesi gereken belirtiler arasındadır. Ayrıca yetersiz kas esnekliği, alışılmadık tiz bir çığlık, ateş ya da sinirlilik görülebilir.
Doğumu takip eden birkaç günden sonra bebeğinizin bilirubin seviyeleri yükselmeye devam ederse, doktorunuz anne sütüne ek olarak bebek maması kullanımını tavsiye edebilir. Çoğu durumda, bebeğin bilirubin seviyesi 20 mg / dL ya da daha yüksek olmadığı sürece, ya da bebekte erken doğum veya kan hastalıkları gibi sarılık risk faktörleri veya çok fazla kilo kaybetme yoksa ek gıdaya gerek yoktur. Bebek maması ile ek gıda alımı başarılı bir emzirme ilişkisi kurmayı zorlaştırabilir.[13] Ek gıdadan önce doktorunuzla bunun artıları ve eksileri hakkında konuşun.
 
İpuçları
 
Çoğu bebekte sarılık geliştiği için sarı renkli bebek kıyafetlerinden kaçınmak iyi bir fikir olabilir. Eğer bebeğiniz koyu tenli ise dişetlerini ve gözakını sararma için kontrol edin.
 
Uyarılar
 
Yeni doğana asla su vermeyin. Bu, her ne kadar bebeğin atıklardan kurtulmasını hızlandırmak için iyi bir yol gibi görünse de, kan akışındaki besin maddelerinin son derece hassas olan dengesini bozacağından, yenidoğan için ölümcül olabilir.
Bebeğiniz aşırı halsiz ve parlak sarı ise, ayak tabanları sarı ise veya bebeğinizin iyi beslenmediğini ya da susuz kaldığını hissederseniz, derhal hekiminize başvurun.
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: www.mynet.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title