5 yaşına gelen çocukların yüzde 97’i antibiyotik ile tanışmış oluyor.

5 yaşına gelen çocukların yüzde 97’sinin en az bir kez antibiyotik kullandığı ülkemizde bilinçsiz antibiyotik kullanılması, hastalıkları daha da dirençli hale getirdi.

Şişli Florence Nightingale Hastanesi, çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünden Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı antibiyotik kullanımı konusunda aileleri uyardı.

Çocuğumuz ateşlendiğinde hemen antibiyotiğe yönelmeyin. Antibiyotik ancak doktor kontrolünde kullanılabilecek bir ilaçtır. Çocuğumuzu genel halinden farklı görüyorsanız halsizlik, bulantı, kusma, ishal, öksürük ve bunun gibi durumlarda çocuğumuzu bir hekime götürün ve hekimin öngördüğü tedaviye göre hareket edin..
Her ateşin antibiyotik gerektirdiği veya antibiyotiksiz tedavi olmaz kanısı insanlarımızın üzerinden atması gerekir, bu konuda akılcı antibiyotik kullanımı hem hekimlerimize hem de topluma aşılanmalıdır.

kullanılan gereksiz antibiyotikler de çocuğun normal yapısında olan yararlı bakterileri de öldürerek ve vücudun o antibiyotiğe direncini arttırarak aynı zaman toplumda başka mikropların da üremesine olanka sağlamaktadır.  Örneğin bir toplumda gerekli yada gereksiz bir antibiyotik çok sık kullanılıyorsa o toplumda  o mikrobun da dirençi geliştirmesine neden olmaktadır.Bu da daha bilmediğimiz bir çok mikrobun (bakteri yada virüs) üremesine zemin hazırlamaktadır.
Ancak gerekli olan durumlarda antibiyotik kullanılmazsa hastalık daha ileri boyutlara gidebilir. Örneğin 72 saatten fazla ateşi olan bir çocuk hekime başvurulup odak belirlenip hekim antibiyotik başlanmasını öngörmesine rağmen aile başlamadıysa hastalık daha ileri boyutlara gidebilir, örneğin zatürreye çevirebilir bu da çocuğun durumuna göre hastanede yatarak damar yolunda tedavi almasına da neden olabilir.
Bir başka konu da toplumda en sık görülen hastalıklara karşı oluşturulan aşılardır. Aslında en önemli antibiyotiksiz yaşama geçişte belki de bel kemiği olan koruyucu tedavi şekli aşılardır. Çocuklarımıza yaşlara göre hazırlanmış aşıları yaptırmalıyız.

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title