Bebeğiniz kolik mi?

Bebeklerde ilk aylarda sıkça görülen kolik, yeni anne babaları telaşlandırır.  Tedavi gerektiren herhangi bir tıbbi soruna bağlı olmamasına rağmen, anne-babaların en sık doktora başvurma sebeplerinden biridir.

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan sağlıklı bebekte, her tür kontrol edilemeyen ağrıya “kolik” denir. Kolik ağlaması normal ağlamadan farklıdır. Kolik bebekler günde ortalama 3 saatten fazla ağlarlar, bu durum haftada 3 günden fazla tekrarlar. 3 haftadan uzun sürer. Genellikle saat 18.00-24.00 arasında olur, akşam saatlerinde şiddetlenir.

Bebek son derece huzursuzdur. Ağlama sırasında yüzleri kızarır, karınları belirgin olarak şiştir ve bacaklarını karınlarına doğru çekerler. Bazen kendilerini arkaya doğru atar gibi bazen ellerini yumruk yaparak bazen de bacaklarını tekme atar gibi hareketler yaparak ağlayabilirler. Her bebekteki kolik nöbetleri farklıdır.

Gaz sancıları, bebek genellikle 10-15. günde olduğunda başlar, 45-50 güne kadar giderek artar. 3-4. ayda büyük ölçüde kaybolur ve bir süre sonra da tamamen düzelir. Nadiren 6-12. aya dek devam edebilir. Prematüre bebeklerde kolik sancıları daha geç başlayıp daha geç kaybolabilir.

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title