Yenidoğan bebekler ve 1 yaşından küçük bebeklerin sıkça karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri hırıltı olmasıdır. Ancak her hırıltı zatürre, bronşiti işaret etmez. Bu hırıltıların bazıları, bebeğin geçici burun tıkanıklığına bağlı ya da gırtlak kıkırdaklarının yumuşak olmasından kaynaklanan geçici boğaz hırıltıları olabilir. Hırıltının kaynağını öğrenmenin en sağlam yolu; iyi bir çocuk doktoruna gitmekten geçer.
2 çeşit hırıltı vardır:
* Birincisi burun kıkırdaklarının yumuşak ve elastik oluşundan kaynaklanan, 12 aydan küçük bebeklerde görülen geçici burun tıkanıklığıdır. Bu hırıltı daha çok burnundan duyulan ama annelerin sanki göğüsten de geliyormuş gibi hissettikleri zararsız hırıltılar.
Bebeğin serum fizyolojik denilen tuzlu sularla günde 3-5 kez burnunun nemlendirilmesi bebeğinizi çok rahatlatacaktır.
* İkinci hırıltı nedeni bebeğin larinks denilen gırtlak bölgesindeki kıkırdakların yumuşak olması durumu. Bebek nefes aldığında düdük gibi ötmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi olmamakla birlikte yaş ilerledikçe solunum yollarının olgunlaşması ile 1,5 yaş civarında kendiliğinden düzelir. Bazı durumlarda 5 yaşa kadar devam eden vakalar görülebilir.
Bir hastalık belirtisi olabileceği gibi, boğazda veya solunum yollarındaki tahriş edici bir maddeye karşı tepki de olabilir.
Öksürük akciğer enfeksiyonlarındaki veya solunum yollarındaki balgamın sökülmesini sağlar. Kuru gıcıklı öksürük, pek ciddi bir sorun olmamakla birlikte, nedeni her zaman bilinemez. Soğuk algınlığı sırasında burun akıntısının geriye giderek solunum borusunu tahriş etmesinden dolayı olabilir. Vücudun ana soluk borusuna yabancı bir cisim kaçmışsa bunun atılmasına yönelik bir çaba olarak da kuru öksürük görülebilir. Çocuğun çevresinde sigara içiliyorsa, sigara dumanı, çocuğun solunum yollarını tahriş ederek kuru öksürüğe sebep olabilir. Kulak enfeksiyonları da kuru öksürüğe yol açabilir.
Kaynak: Sabah