Karın ağrıları çoğu zaman viral bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar ve bir iki günde ortadan kaybolur. Indiana Üniversitesi’nden bir araştırmaya göre, yüz çocuktan yalnızca bir veya ikisinin, özel tedavi veya ameliyat gerektirecek kadar ciddi bir sorunu olduğu ortaya konmuş.
İşaretler arayın
Fakat bunları anlayabilmek için sağlık uzmanınıza bildirmeniz gereken bazı işaretler mevcuttur. Tuhaftır ki ağrının ciddiyeti en önemli sorun değildir. Yerde kıvranan fakat ateş ve kusması olmayan ve sıcak bir banyoda gevşemeyle tedavi edilebilecek bir çocukta bir bağırsak kıvrımında sıkışıp kalmış gaz, ani ve durdurulamayan çığlıklara neden olabilir. Daha ciddi sorunlara işaret edebilecek endişe verici şeyler:
Çocuğun ayakta durmasını, karnına dokunmanızı veya hareket etmesini engelleyen ve saatler içinde gittikçe artan ağrı;
Yüksek ateşin yanı sıra karın ağrısı;
Kusma, özellikle de kahverengi, yeşil veya sarı madde veya kan;
Karın şişliği: çocuğunuzda normalde olduğundan daha şiş, hassas ve büyük karın.
İdrar ile birlikte sancı;
İdrarda kan veya iltihap veya koyu kahverengi idrar ve
Kan, dışkının renginin koyulaşması (üzüm reçeli gibi) veya dışkıda iltihap.
Çocuğunuz yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipse bunu sağlık uzmanınıza bildirmekte gecikmemelisiniz.
Tekrar eden karın ağrısı
Tekrarlanan karın ağrıları çocuğu gece uyandırıyor ve kilo kaybıyla birlikte görülüyorsa, bu bağırsakta kronik bir şişme veya iltihaplanma işareti olabilir.
Yalnızca stresli durumlarda ortaya çıkan (yeni bir okul veya çocuk yuvası veya seyahate çıkma gibi) ve diğer belirtilerle birlikte görülmeyen tekrar edilen şikâyetler, stresi dışa vurma yoludur. Karnın değil, çocuğun ve durumun incelenmesi gerekir.
Acının yanı sıra isilik
Popoda ve/veya bacaklarda çürümeye benzer bir isilikle ortaya çıkan karın ağrısının nedeni, Henoch-Schonlein Purpura adı verilen bir durum olabilir. Bunu duymamış olabilirsiniz fakat oldukça yaygın bir durumdur. Bu duruma neyin yol açtığı kesin olarak bilinmese de bakteriyel veya viral bir enfeksiyonla alakalı görünmektedir. Küçük kan damarlarının iltihaplanması, bağırsak ve böbreklerin yanı sıra ciltte de kanamaya yol açabilir. Hayati tehlikesi bulunmasa da, çocuk doktorunuz çocuğunuzu günlerce yakından takip etmek isteyecektir.
Gıda hassasiyeti
Başta laktoz intoleransı olmak üzere gıda hassasiyeti, kramplara ve gaza yol açabilir. Ailede sık sık (fakat her zaman değil) süt sindirme zorluğu çekilmesi Sorunun bu olduğundan şüpheleniyorsanız, süt ve süt ürünlerini (veya duruma yol açtığını düşündüğünüz yiyecekleri) bir hafta kesin. Belirtiler ortadan kaybolursa tekrar deneyin. Süte geri döndüğünüzde semptomlar da geri dönerse, çocuk doktorunuza çocuğunuzun beslenmesini sütü kesmek fakat yeterli kalsiyum verebilmek üzere değiştirmeyi danışın.
Karın ağrılarının normal olmayan nedenleri
Boğaz ağrısı
Boğaz ağrısının her zaman boğazda bir ağrıyla değil, ateş ve karın ağrısıyla ortaya çıkabileceğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bazen apandisiti olduğu düşünülen bir çocukta yalnızca boğaz ağrısı ortaya çıkabilir.
İdrar yolu enfeksiyonları ve zatürre
de zaman zaman karın ağrısına yol açabilir. Çocuk doktorları, karın ağrısının karınla ilgili olmadığını düşünürse idrar numunelerini test edecek ve göğüs röntgeni çekecektir. Ana sorun karın bölgesi olsa da, diğer bölgelerdeki şikâyetler konusunda da dikkatli olun.
İçgüdülerinize güvenin
Çocuğunuzun gerçekten hasta olduğunu düşünüyorsanız, belirgin bir sorun bulamasanız da sağlık uzmanınızı bundan haberdar edin.
Kaynak: http://www.prima.com.tr
-
1 Emziğin avantaj ve dezavantajları
-
2 Ten tene temas neden önemli?
-
3 Hıçkırığa ne iyi gelir?
-
4 Ultrason terimleri ne anlama geliyor?
-
5 Uyku pozisyonuna dikkat edin!
-
6 İzlem aralıkları nasıl olmalı?
-
7 Kaşık tırnak (koilonişi) nedir?
-
8 Yeni kardeşe hazırlık
-
9 Bıngıldak neden önemli?
-
10 Bebeklerin idrarı nasıl olmalı?