Bebeğin doğum ayı sağlığını etkiliyor…

Bebeklerin doğum tarihleri, gelişimlerini ve gelecekteki sağlıklarını etkiliyor.
 
Pek çok faktör dikkate alındığında farklı sonuçlar bulunabilir olsa da bebeklerin doğum günlerinin hayatlarına etkisine dair bu yapılan araştırma sonuçları şaşırtıcı!
 
Princeton Üniversitesi uzmanları yaptıkları araştırmada ilginç sonuçlar bulmuş olmalarına rağmen, yine de annelerin sosyoekonomik durumlarının, hamilelik uzunluğunun ya da bu ikisinin doğumu ve bebeğin sağlığını etkileyebileceğinin de hesaba katılması gerektiğini söylüyor.
 
Mayısta hamile kalma ve erken doğum
 
Mayıs ayında hamile kalan kadınların (kışın doğum yapacak olanlar), bebeklerini erken doğurma ihtimalleri yüzde 10. Araştırmacılar, grip hastalığının yüksek oranında, ocak ve şubat aylarında doğumun rol oynadığını düşünüyor. Gribe yakalanmanın erken doğumu tetiklediği de biliniyor.
 
Yine de mayıs ayında hamile kalmanın tamamıyla kötü olduğunu söyleyemeyiz. Uzmanlar, bazı yıllarda grip mevsiminin daha erken zamanlarda çoğaldığını söylüyor. Bu durumda anne adayları daha önceki aylarda yüksek risk altında olacaklardır. Uzmanlar, hamilelere, bebeklerini şimdiki ve gelecekteki hastalık tehlikesinden korumak için grip aşısı olmalarını öneriyor.
 
Sonbahar doğumları ve egzersiz becerisi
 
International Journal of Sports Medicine’da 2014 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre kasım ayında doğan erkek çocuklar yüzde 10 daha hızlı koşabilir, yüzde 12 daha yükseğe zıplayabilir ve nisan ayında doğan çocuklara kıyasla yüzde 15 daha güçlü oluyorlar. Yani sonbahar doğumlu çocuklar, yılın farklı mevsimlerinde doğanlara göre doğumsal olarak daha fit oluyorlar. Peki bu nasıl açıklanabilir?
 
Yaz aylarında hamile kalan anneler, bebeğin gelişimi için önemli olduğu düşünülen güneş ışığına ve dolayısıyla D vitaminine daha fazla maruz kalmış olurlar.
 
Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Kongresi, hamile olsun olmasın bütün kadınlara günde 600 uluslararası birim (IU) D vitamini almalarını tavsiye ediyor. Çoğu hamile kadın, yiyecekler ve doğum öncesi kullandığı vitaminler aracılığıyla D vitamini alıyor. Dolayısıyla uzmanlar, gebelik sırasında D vitamini eksikliği için rutin tarama önermiyorlar. Ama siz yine de yeterince D vitamini almadığınız konusunda endişeliyseniz doktorunuza danışmalısınız.
 
İlkbahar bebekleri ve MS hastalığı
 
Bebeğin gelişim aşamasında düşük D vitamini miktarı, MS (Multiple Sclerosis) hastalığı riskini artırıyor. 2013 yılında Queen Mary University of London’da yapılan bir araştırmaya göre, mayıs ayında doğan bebeklerdeki D vitamini seviyesi, kasım ayında doğanlara göre yüzde 20 daha düşük olarak tespit edildi. Mayıs bebeklerinde, vücudun bağışıklık sistemine karşı potansiyel tehlike taşıyan otoreaktif T hücreleri iki kat daha fazla bulunuyor.
 
Önceki araştırmalar, MS hastalığı riskinin mayıs ayında doğanlarda en yüksek seviyede olduğunu, kasım ayında doğanlarda ise en düşük seviyede olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, bu durumun güneş ışığı vitaminiyle ilgili olduğunu düşünüyor.
 
Her şeyden önemlisi…
 
Mayıs ayında hamile kalmanızdan ya da kasımda doğum yaptığınız için çocuğunuzun atletik yapısında eksiklik olacağından dolayı endişelenmeyin. Zamanlamanın çocuk sağlığına etkileri, hamilelik esnasında kontrol edebileceğiniz sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durma, düzenli egzersiz yapma gibi diğer faktörler kadar önemli değil.
 
Uzmanlara göre, özel olarak hamilelik döneminizi seçmediyseniz, hamile kalmak ya da doğum yapmak için en iyi ya da en kötü aydan söz edilemez. Kendinize özen göstermek, doğum öncesi önemli bakımları uygulamak, ocak ya da haziran ayında doğum yapmanızın yaratacağı farkı ortadan kaldırır.
Kaynak: mynet.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title