Bebeklerde antibiyotik kullanımı…

Son günlerde antibiyotiklerin etkisini kaybettiği daha sık konuşulmaya başlandı. Bu konu yetişkinler için olduğu kadar bebekler için de önemli. Henüz gelişmekte olan minik bebek için antibiyotik ciddi bir yüktür. Karar kesinlikle doktor tarafından ve titizlikle verilmelidir.

Antibiyotik kullanımının en sık nedeni ateş,burun akıntısı ve öksürüğün eşlik ettiği üst solunum yolu hastalıklarıdır. Ancak  üst solunum yolu hastalıklarının %90 virüsler neden olmaktadır ve viral infeksiyonlarda grip veya soğuk algınlığı gibi hastalık durumlarında antibiyotik kullanılmaz.

Şişli Florence Nightingale Hastanesi, çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünden, Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı:  “Antibiyotit kullanımında önemli bir konu  toplumda en sık görülen hastalıklara karşı oluşturulan aşılardır. Aslında en önemli antibiyotiksiz yaşama geçişte belki de bel kemiği olan koruyucu tedavi şekli aşılardır. Çocuklarımıza yaşlara göre hazırlanmış aşıları yaptırmalıyız.
Çünkü bazı hastalıkların (verem, zatürre, ishal, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip gibi) yapılan aşılarla önlenmesi mümkündür. Aşılar hem maliyeti düşük hem hastalığı önleme yetisine sahiptir, Aşı olmadığınız zaman yakalanacağınız mikrop size ilaç, bakım, iş gücü kaybı vs nedenlerinden dolayı hem daha maliyetli olacaktır hem de bu mikrobun vücudunuzda yaratacağı harabiyet veya üzerine eklenebilecek hastalıklar sizi sağlık açısından daha kötüye götürebilir.
Sonuç olarak çocuğumuz ateşlendiğinde veya çocuğumuzu genel halinden farklı görüyorsak halsizlik, bulantı, kusma, ishal, öksürük ve bunun gibi durumlarda çocuğumuzu güvendiğimiz bir hekime ve hekime öngördüğü tedaviye göre davranmalıyız.
Her ateşin antibiyotik gerektirdiği veya antibiyotiksiz tedavi olmaz kanısı insanlarımızın üzerinden atması gerekir, bu konuda akılcı antibiyotik kullanımı hem hekimlerimize hem de topluma aşılanmalıdır.

 

Kaynak: Milliyet.com.tr

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title