Bebeklerde işitme kaybının belirtileri neler?

Türkiye’de her bin bebekten 2-3’ünde işitme kaybı görüldüğünü ifade eden uzmanlar, ancak bebeklerdeki işitme kayıplarını mümkün olduğunca erken fark edip gerekli önlemleri almanın önem teşkil ettiğini söylüyor.

İşitme kaybı erken teşhis edilmeyen ve tedavisine başlamayan çocukların dil gelişiminde geri kaldığını belirten uzmanlar, bebeklerde işitme problemleri ve tarama testlerinin çok önemli olduğunu söyledi. Yeni doğan bebeklerin, işitme duyusunda herhangi bir sorun yoksa seslere tepki vermeye başladığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Korkmaz, “2 aylık bebekler annesinin sesini duyduğu zaman sessizleşiyor. Yaklaşık 4-5 aylık olduğunda ise sesin geldiği yöne bakıyor. 9 aylık bebekler daha düşük seslere de dikkat edebiliyorken, 1 yaş civarında müziklere ve etraftaki seslere cevap vermeye başlıyor” dedi.

İşitme kaybı olup olmadığını belirlemek için hastanede yapılan işitme testinin, bebek dünyaya geldiğinden itibaren 1 ay içinde yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Osman Korkmaz, işitme kaybı olan bebeklerde görülebilecek belirtileri şöyle açıkladı:

“Bebekler beklenmedik yüksek sesli gürültülerde irkilmiyor, ağlamıyor ya da herhangi bir tepki vermiyorsa, seslenildiğinde başını ses gelen yöne doğru hareket ettirmiyorsa, 6-12 ay arasında konuşma sesi çıkarmıyorsa, sorulduğunda tanıdık eşya veya kişileri gösteremiyorsa işitme kaybından şüpheleniliyor. Türkiye’de işitme kayıplarını erken tespit edebilmek için yeni doğanlarda Oto Akustik Emisyon denilen tarama testi zorunlu olarak bebek hastaneden taburcu olmadan önce yapılıyor. Hastanede tarama testi ünitesi bulunmuyorsa mutlaka işitme taraması için uygun merkeze sevk ediliyor. Yenidoğanlara yapılan işitme testinde geçerli ve güvenilir sonuçlar elde etmek için özel test teknikleri gereklidir.”

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title