Erken uyanmalar neden olur?

Bebekler neden bu kadar erken uyanırlar? Bebeğimin uykusu var ama sabah 05.00’te uyanıyor bir daha uyumuyor? Bebeğimin uykusu var ama uyumamak için direniyor? (aslında beni uyutun diyordur). Peki hata biz ebeveynlerde olabilir mi?
 
En büyük yanlışlardan biri bebeğinin geç kalkmasını istiyorsan geç yatır mantığıdır. Bunu uygulayıp bebeğini saat 23.00 civarında yatıran aileler için sonuç değişmiyor zavallı çocuk gene 05.00’te uyanıyor. Bu o kadar büyük bir yanılgıdır ki. Özellikle 3 yaşından küçük çocuklarda geç yatırılmak, aşırı uyarılmaya ve yorgunluğa sebep olur. Siz kendinizi düşünün aşırı yorgun olduğunuzda uykuya dalmanız güçleşir ve gece uyanmalar yaşarsınız.
İşte bebeklerin de böyledir, çok uzun süre uyumayan ve aşırı yorulan bebekler gece daha sık uyanırlar ve uykularını alamadıkları için sabahın köründe günaydın derler ama bundan onlar da mutlu değillerdir.
 
Bebeğiniz erken uyanıyorsa bunun sebepleri vardır. Büyük olasılıkla akşam uyku aralığını kaçırıyor ve onu çok geç yatırıyorsunuzdur. Türkiye’de maalesef çocuklar çok geç saatlerde yatırılıyor. Bu gibi durumlarda bebeğinizin uykusu kaçmıştır ve artık cin gibi gözlerle size bakıyordur. İşte bu noktada aileler “bebeğim uyumamak için direniyor” diyorlar. Aslında bebeğiniz “beni uyutun çok uykum var ne yapacağımı bilmiyorum” diyor. Bebeğinizi gözlemlemek ve uykusu geldiğinde uyku işaretlerini takip ederek onu yatırmak önemlidir. Bu işaretler her bebekte farklı olmakla beraber esnemek, gözlerini kaşımak, saçlarını çekmek, kulaklarını çekiştirmek, vb. olabilir.
 
Erken uyanma sebeplerinden biri de bebeğiniz yeterli gündüz uykusu alamıyordur. Her aya göre bebeğinizin uyuması gereken süre değişmektedir. Bebeğiniz büyüdükçe ayakta kalma süresi artmaktadır.
 
Bebeğinizin öğleden sonraki uykusuyla gece uykusu arasındaki aralık çok uzun olabilir. Bu da bebeğinizin sabah erken uyanma sebeplerinden biri olabilir. Ya da bebeğiniz gündüz uykusunu ihtiyacından daha fazla uyuyor olabilir. Buna “gece uykusundan gündüz uykusuna çalma” denir. Bu gibi durumlarda aileler ihtiyacı olan uyku süresini tamamladıysa bebeklerini uyandırmalı. Bebeğinizin sabah 05.00’te uyanmasını istemiyor ve ona bir rutin hazırlamak istiyorsanız bunu yapmalısınız.
 
Bebeğinizin erken uyanma sebebi dış faktörler de olabilir. Odası sabah güneşini alıyorsa ya da çok sesliyse, odası aşırı sıcak ya da soğuksa hepsi olabilir. Özellikle hassas karakter yapısına sahip bebekler bu tip durumlardan etkilenirler. Bebeğinizi gözlemleyin ve sabah erken uyanmasına sebep olan bir durum var mı gözlemleyin, her detayı araştırın. Bebeğiniz bu yazılanlara uymuyorsa ve sabahları uyandığında mutlu ve aktifse üzgünüm bebeğiniz erkencidir. Uykusunu alan, mutlu bebekler çoğunlukla ağlayarak uyanmazlar. Eğer bebeğiniz ağlayarak uyanıyorsa yukarıda yazılanları tekrar gözden geçirin lütfen.
Kaynak: 0-5 Yaş Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal

www.bebekveuyku.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title