Göbek bakımı her bez değişiminde yapılmalı…

Normal şartlarda bir bebeğin göbek bağı doğumdan sonraki 2 hafta içinde düşüyor. Ancak asıl önemli noktayı, bu süre içerisinde bakımının dikkatli yapılması oluşturuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Turgut, doğru bakım için yapılması gerekenleri anlattı.

HER BEZ DEĞİŞİMİNDE TEMİZLEYİN

Bebeğin göbek bağı güdüğü mavi beyaz karışımı bir renkten siyaha dönerek kuruyor. Yaklaşık 2-3 hafta içinde de düşüyor. Her bez değişiminde göbek bağı güdüğünün yüzde 70 alkol içeren solüsyonlar ile temizlenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Ahmet Turgut, “Bağ, idrar veya dışkı ile kirlenmiş ya da yapışkan hale gelmişse kaynatılmış ılık ve temiz su ile temizleyin. Sonrasında emici bir bez ya da kağıt havlu ile ıslaklığını alın ve havalandırarak kurumasını sağlayın” dedi

HAVA İLE TEMAS ETMELİ

Göbek bağı, hava ile temas ederek kuru kalıyor. Bu nedenle bebek bezinin, göbek bağını kapatmayacak şekilde hafif aşağı doğru kıvırarak bağlanması önem taşıyor. Sıcak havalarda, hava sirkülasyonunu arttırmak için tulum yerine göbeği açıkta bırakacak tişört giydirilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra göbek bağını koparmak için müdahale etmeden kendi kendine düşmesini beklemenin önem taşıdığını vurgulayan Turgut, annelerin göbek bağı temizliğinde banyo süngerini tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

UFAK ÇAPLI KANAMA OLABİLİR

İyileşme sürecinde göbek bağı kenarında ufak çaplı bir kan görmenin normal olduğunu söyleyen Dr. Ahmet Turgut, “Enfeksiyon halinde bağdan ve tabanından irin gelmesi, kötü kokması, etrafındaki cildin kızarık, şiş veya ödemli olması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekiyor. Göbek bağı enfeksiyonu oluştuğu durumda bir an önce müdahale edilmesi enfeksiyonun yayılımını durduruyor” diye konuştu.

 

Kaynak: Milliyet.com.tr

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title