Bebeklerin acıktığı nasıl anlaşılır?

Bir bebeğin gelişimi için beslenmesi önem açısından birinci sırada gelir. Bebekler acıktıkları zaman, beslenme ihtiyacı duydukları zaman bunu kendi yöntemleriyle belli ederler. Tabi bunu bebek dilinde yaparlar. Özelikle bir annenin bu bebek dilini hemen olmasa bile fazla geç olmadan öğrenmesi gerekir. Bu şekilde bebeğinin beslenmesi için daha bilinçli ve yerinde hareket edebilir.
Bebekler acıktıkları zaman bunu ağlayarak ifade ederler. Zaten ağlama bir bebeğin en önemli iletişim aracıdır. Peki her ağlama bebeğin acıktığına mı işaret eder? Hayır. Ağlama bebeğin en önemli iletişim aracıdır. Bebekler acıkmanın yanında diğer sıkıntılarını, streslerini ve rahatsızlıklarını da ağlayarak belli etmeye çalışırlar.
Burada önemli olan bebeğin acıktığı için ağlamasını diğer ağlama şekillerinden nasıl ayırt edeceğiniz konusudur. Öncelikle bebeğinizin acıkmasıyla ilgili şu temel bilgileri bilmeniz gerekir. Bebekler büyüdükçe daha az yemek yeme eğilimi gösteriler. Yani ilk zamanlarda sık sık acıkmaları normaldir. Diğer yandan bebeğinizi olabildiğince iyi tanımanız gerekir. Bu tanıma sizin bebeğinizin acıkmasını daha iyi tespit edebilmenize yardımcı olacaktır. Bunun için bebeğinizi iyi gözlemleyin. Beslenme düzeni nasıldır? Hoşlanmadığı, sevmediği ve rahatsız olduğu faktörler nelerdir? Hangi durumlarda kendini rahat hangi durumlarda kötü hissediyor? Bu ve buna benzer şeyleri gözlemleyin. Ayrıca bebeğinizi beslediğiniz zaman da iyi gözlemlemeniz gerekir. Beslenme davranışlarını bilmeniz size kolaylık sağlayacaktır.
Bir bebeğin her ağlaması onun acıktığını göstermez. Bebek bir rahatsızlığı olduğu zaman da, hoşnutsuzluğu olduğu zaman da, anne kucağını istediği zaman da ağlar. Bebekler ortalama 1 aylık oldukları zaman günde ortalama olarak 8 kere ( bu bebekten bebeğe de değişebilmektedir ) emzirilme ihtiyacı hissederler. Bu da bir günün 24 saat olduğunu düşündüğümüzde 3 saatte 1 defa emzirilmek demektir. Eğer bebeğiniz bu sürelerde önce mesela en son emzirildikten sonra 1,5 saat sonra ağlamaya başlarsa bu büyük ihtimalle acıkma ağlaması değildir. Bu durumda bebeğinizin bir başka sorunu vardır. Ya sizin kucağınızı ve sevginizi istiyordur, ya hoşuna gitmeyen bir durum vardır veya bir rahatsızlığı vardır.
Zaten bebeklerin yemek istediklerini anlamak için onun hareketlerine bakmak yeterlidir. Bir bebek birden bire acıkıp, yemek için ağlamaya başlamaz. Bunun yavaş yavaş belli eder. Mırıldanmaya, mızmızlanmaya başlar. Hareket ederek hoşnutsuzluğunu belli etmeye çalışır. Annesi de onun bu davranışlarını anlamayıp beslenmesini geciktirirse ağlamaya başlar.
Bebeğinizin acıkıp acıkmadığını başka şekillerde de tespit edebilirsiniz. Mesela bebeğiniz ağlıyor. Siz de onun acıktığını zannediyorsunuz. Bebeği emzirme için hazırlayıp emzirmeye başladığınız, bebek meme emmek istemiyorsa ve başını memenizden uzaklaştırıyorsa bu bebeğinizin başka bir nedenden dolayı ağladığını gösterir. Muhtemelen biraz sizin kucağınızda vakit geçirmek istiyor olabilir.
Dolayısıyla bir anne olarak göreviniz bebeğinizi iyi tanımaktır. Onun ihtiyaçlarını iyi tespit etmektir. Hangi davranışının neye işaret ettiğini iyi gözlemlemektir. Ağlamalarının ne anlama geldiğini iyi anlamaktır. Bunları yapabilirseniz bebek bakımı sizin için daha zevkli ve rahat bir süreç olacaktır.
Kaynak: http://www.annelikbilinci.com/
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title