Oto koltuğunda uyumak, tehlikeli olabilir!

Bebekler yaşlarına bağlı olarak günde 12 ila 16 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bununla beraber, yeni bir araştırmaya göre bebeklerin ne kadar uyuduklarından ziyade nerede uyudukları onların sağlığını etkilemekte. Araştırmaya göre oto koltukları, salıncaklar vb. “oturma” araçlarında uyuyan bebeklerin baş ve boyun sakatlıkları yaşaması ve hatta hayatlarını kaybetmesi son derece olası.
Araştırmacılar 2 yaş altında, bahsi geçen türde bir oturma aracında hayatını kaybetmiş 47 bebeğin ölümlerini inceledi. Bu ölümlerin %60’ı araba koltuklarında, kalanı ise salıncak veya kanguru gibi oturma araçlarında gerçekleşmişti.
Araştırılan ölümlerde boğulma en sık görülen ölüm sebebiydi. 47 vakanın 46’sında bebeklerin bir şekilde oturma aracından dolayı boğulma veya nefes darlığı yaşayarak hayatlarını kaybettikleri belirtildi. Bu vakaların %52’sinde oto koltuğu vb. oturma araçlarının kayışlarının boğulmaya sebep olduğu bulundu.
 
Uyku halinde gerçekleşen ölümler 0-12 yaş bebeklerde en sık görülen ölüm biçimidir. Bu tür ölümleri ve olası baş ve boyun sakatlıklarına engel olmak için bebekleri başı boş bırakmamak ve düzgün bir biçimde gözlenemedikleri araba, toplu taşıma vb. ortamlarda uyumalarına izin verilmemesi önerilmektedir. Bunun yanında, oto koltuklarının koltuğa düzgün bir biçimde yerleştirilmesi ve kayışlarının koltuk kullanma kılavuzunda belirtildiği şekilde kullanılması da dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Bebeğinizin uyuması için en güvenli ortam, şilte dışında herhangi bir parça içermeyen yatağıdır.
Kaynak: sevgilibebek.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title