Sezaryen doğum hakkında!

Sezaryen hangi durumlarda tercih edilmelidir?
Tıbben normal doğumun bebek ve anne sağlığı açısından sakıncası olan durumlar, bebeğe ve anneye ait nedenler diye iki ana başlık halinde şöyle sıralanabilir :
 
Bebeğe ait nedenler:
 
1- Bebek doğum kanalına yerleşemiyorsa:
– İri bebek
– Bebek ve annenin doğum kanalı arasında uyumsuzluk olabilir.
– Bebeğin önde gelen kısmı (başı) uygun pozisyonda değildir (Yüz geliş, burun gelişi, v.s.)
 
2- Makat gelişi (bebek başı ile değilde ters geliyorsa)
3- İkiz, üçüz gebelikler
4- Bebekte gelişim geriliği varsa
5- Amnios mayi (bebeğin suyu) azaldıysa
6- Bebeğin kalp atışlarında bozukluk varsa
7- Plasenta (bebeğin eşi) doğum kanalını kapatıyorsa
 
Anneye ait nedenler:
 
1- Daha önce sezaryen ile doğum yapanlar
2- Vajinoplasti geçirenler (vajen daraltma operasyonu)
3- Annenin kalça yapısı normal doğum yapamayacak kadar dar olanlar, anne boyu 150 cm’den kısa olanlar
4- Yüksek tansiyonu olan kişiler (gebelik sırasında)
5- İlk doğumda 35 yaş ve üzeri olanlar
5- Tüp bebek tedavisiyle hamile kalanlar
6- Ikınmanın anne sağlığına zararlı olduğu durumlar (bel fıtığı, kasık fıtığı, göz rahatsızlıkları, ortopedik hastalıklar)
7- Annenin vajeninde bebeğe zarar verecek mikropların bulunması (Herpes, Condilöma v.s.)
8- Anne psikolojik veya zihinsel olarak normal doğumu tolere edemiyorsa
 
Sezaryen operasyonu nasıl gerçekleşir?
 
Planlanmış sezaryenin en uygun yapılacağı zaman hamileliğin 38-39. haftasıdır. Düzenli gebe takibi yapılmış bayanların doktor tarafından bu haftanın tespit edilmesi oldukça kolay ve nettir. Ameliyat kararının verildiği bir gece öncesi hasta saat 24’ten Sonra hiçbir şey yiyip içmemelidir. Operasyondan 2 saat öncesi, hastanede yatışı yapıldıktan sonra ameliyat ön hazırlığına başlanır (Gerekli tetkikler için kan alınıp damar yolu açılarak serum takılır. Barsaklar lavman yaptırarak boşaltılır). Anne adayı ameliyathaneye alınarak ameliyat hazırlığı devam eder. Sonda takılarak, hekimin kararı ve hastanın isteği üzerine genel anestezi veya epidural anestezi (belden uyuşturarak) uygulanır. İdrar torbasına sonda takılmasının nedeni ameliyat sırasında mesane olası hasardan korunmuş olur. Ayrıca ameliyat sonrası hasta idrarını yapmak için yataktan kalkmasına gerek kalmaz. Hastaya anestezi uygulandıktan sonra karnın alt, kasığın üst kısmına 8-9 cm’lik kesi ile batına girilir. Rahimin alt kısmına 1 cm’lık kesi yapılarak elle genişletilir. Bebek doğum uzmanı tarafından rahimden çıkartılarak doğurtulur. Bebeğin göbek bağı kesilerek bebek, çocuk hemşiresi ve çocuk doktoruna teslim edilir. Plasenta ve ekleri elle çıkarılır. Rahim dikildikten sonra, kanama kontrolü ve batın temizliği yapılır. Batın katları anatomiye uygun olarak kapatıldıktan sonra işleme son verilir. Cilt estetik dikiş ile dikilir. Daha sonra dikiş alınmasına gerek yoktur. Anne odasına alınır. Yaklaşık yarım saat içinde anne tamamen kendine gelip bebeğini emzirmeye başlar. Ameliyattan sonraki 6-8 saat hasta yakından izlenir. Tansiyon nabız ateş takibi, rahimin toplu olup olmadığı kanamanın miktarı ve hastanın ağrısı olup olmadığı izlenir. 6-8 saat sonra idrar çıkışı yeterliyse ve annenin hayatı bulguları normal ise sonda ve serum çıkartılarak hasta mobilize edilir (Anne ayağa kaldırılıp odada yürümesi sağlanır). Anne ağızdan sıvı almaya başlar. Ağızdan sıvı almak ve hareket etmek hastanın barsaklarının hareket etmesi ve annenin gazını çıkarmasına yardımcı olur. Anne gazını çıkardıktan sonra normal gıda ile beslenmeye başlar. Ameliyattan sonraki gün (24 saat sonra) dikişin pansumanı yapılır. Anne gazını çıkartıp muayene bulguları normal ise bebekle birlikte eve şifa ile taburcu edilir.
Kaynak: Doktor Sitesi / Op. Dr. Müjde KOYUNCU
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title