Bebeklerin salyası neden akar?

Bebeklerin doğumdan sonra hayata adapte olmaları ve organlarının normal yetişkinler gibi çalışması uzun süre alabilmektedir. Bu yüzden bebek doğduktan sonraki ilk yıllarda bağışıklık sistemi daha zayıftır ve enfeksiyona daha yatkındır. Bebeğin gelişim süresinde bebekte çeşitli değişimler ve belirtiler görülür.
 
Bebekte doğduktan bir süre sonra sürekli salya problemi başlar. Bebeğin salyası ve ağızdaki baloncuklar diş çıkarma döneminin bir parçasıdır. Bebeğin 10. haftasından sonra salya akıttığı görülür. Diş çıkarma döneminde salyalar daha fazla görülür.
 
Diş çıkarma dışında tükürük bezlerinin fonksiyonel çalışmaya başlaması durumunda da bebekte salya akıntısı görülür. Bebekte görülen salya akıntısı bir çok sebepten kaynaklanabileceğinden, bebeğin kaç haftalık olduğu ve salya dışında hangi belirtileri gösterdiği gibi farklı bulgular nedenin saptanabilmesi için oldukça önemlidir.
 
Bebekte Salya Neden Akar?
 
Diş Çıkarma Dönemi
 
Bebeklerdeki salyanın en bilindik nedeni diş çıkarmadır. Özellikle çok fazla salya görülüyorsa, bu durum diş çıkarma döneminin bir parçası olarak görülebilir. Genellikle ilk iki yıl içerisinde diş çıkarma evreleri görülür.
 
Tükürük Bezi Rahatsızlıkları
 
Tükürük bezlerinin çalışmaya başlamasıyla birlikte tükürük üretimi olduğundan salya akıntısının görülmesi normaldir. Ancak kimi zaman tükürük bezlerinde meydana gelen enfeksiyonlar da bebekte salya akıntısına neden olabilmektedir. Ciddi bir sağlık sorunu yaratabileceğinden en kısa sürede uzman bir doktora başvurulmalıdır.
 
Bağırsak Rahatsızlıkları
 
Bağırsak bölgesinde oluşabilen rahatsızlıklar ve enfeksiyonlar, bebekte salya akıntısına neden olur.
 
Midede Asit Oluşumu
 
Mide bölgesinde bir takım kasların henüz yeterince gelişmemesinden kaynaklı asit birikimi bebeklerde çok sık görülebilmektedir. Asit birikimi bebekte salya akıntısına neden olur.
Kaynak: sagliklahayat.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title