Uyku pozisyonu nasıl olmalı?

Anne babalar bebeklerinin beslenmesi, uyku düzeni, oynadıkları oyunlar gibi pek çok konuda büyük hassasiyet gösteriyor. Bebeklerin sağlığını doğrudan etkileyebilen beslenme ve diğer alışkanlıkları kadar, uyku pozisyonlarına da dikkat etmek bebeğin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşıyor. Bebeklerin uygun pozisyon ve şartlarda uyumaması, sağlık açısından önemli tehditleri de beraberinde getirerek, bebeklerle birlikte anne babalarında da uykusunu kaçırabiliyor. Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigâr Genç konuyla ilgili anne babaları bilgilendiriyor.
Sırt üstü yatış pozisyonu, Ani Bebek Ölümleri Sendromu’nu engelliyor
Geçmişte bebekler yüz üstü yatırılırdı. Bu pozisyon, Ani Bebek Ölümleri Sendromu’nu tetikleyebildiğinden günümüzde anne babalara önerilmez. Bu ihtimal yüzde yüz kesinlik ifade etmiyor olsa da, bebeğin sağlığı ve dolayısıyla da hayatı söz konusu olduğundan risk alınmaması önerilir. Bu risk, bebeğin yüz üstü pozisyonda yatması esnasında nefes yollarının kapanması ihtimaliyle kendini gösterir. Bebek yüz üstü yatırılmasa dahi, yan yatırıldığında kendi kendine yüz üstü dönmesi riski söz konusudur. Bu ihtimali sıfırlamak için, bebeğin sırt üstü pozisyonda uyuması sağlanmalıdır.
 
Kusmukla boğulma korkusu nedeniyle, sırt üstü pozisyonundan kaçınılıyor
Bazı ebeveynler, bebeğin kusmuğuyla boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırt üstü yatırmayabilir. Bu görüşe sahip anne babalar, bebeklerini yüz üst yatırmayı tercih edebilir. Fakat bilinmelidir ki, sırt üstü yatış pozisyonunda bebeğin kusarak boğulması riski oldukça azdır ve yüz üstü yatış pozisyonunda Ani Bebek Ölümleri Sendromu riski çok daha yüksektir. Bebekler gün içerisinde farklı saatlerde yüz üst yatırılabilir, başları ve vücudu farklı yönlere çevrilebilir. Ancak uyku saatlerinde pozisyon olarak sırt üstü önerilir.
 
Bebeklerin uyurken kusarak boğulmaları mümkün mü?
Yetişkinlere oranla daha savunmasız olan bebekler; kusmuklarını, anne sütünü ya da suyu hızla yutabilir ve öksürük basıncıyla geri itebilir. Bu nedenle anne babalar, bebeklerinin kusarak boğulmaları konusunda büyük endişe yaşayabilir. Bebekler ilk 3-4 aylık dönemde, kusmuklarını kendileri dışarı itme yetisine sahip olmadıklarından boğulma riski olabilmektedir. Ancak bu risk, 3. aydan itibaren giderek azalır. Uzmanlar bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için, anne babalara bebeklerini sırt üstü ancak yan pozisyonda konumlandırmalarını önerir.
 
Bebekler kendi rahat ettikleri uyku pozisyonunda ısrar edebiliyor
İlk aylarda zamanla daha çok hareketlenmeye ve uykusunda dönmeye başlayan bebekler, kendi rahat ettikleri uyku pozisyonunu elde etmek için direnebilir. Ancak anne babalar bebek hangi pozisyona yönelirse yönelsin, bebekleri sağlık açısından en güvenilir uyku pozisyonu olan sırt üstü yatırmaya özen göstermelidir. Bebekler sırt üstüne alıştırma döneminde ilk başlarda huzursuzluk yaşayabilir, bu nedenle uykuları bölünebilir ve pozisyonu yadırgayabilir. Fakat ebeveynler sırt üstü yatış pozisyonunun bebekler için en uygun ve sağlıklı pozisyon olduğunu bilmeli, bebeğin huzursuz olması gibi nedenlerle yüz üstü ve benzeri pozisyonlara geçmemelidir.
 
Bebeklerin kendi yataklarında uyuması da en az uyku pozisyonu kadar önemli
Anne babalar bebeklerinin güvende olduğunu bilmek, bebeğin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek gibi nedenlerle bebekleriyle uyumayı tercih edebilir. Ancak yatakta boğulma riski nedeniyle, bebeklerin kendi yataklarında yatması gerekir. Bebekle birlikte uyuma, bebeklerin kazayla boğulması riski artırabilir; bu riske yataktaki yastıklar, çarşaf ve yorgan neden olabilir. Yastık sayısının iki ve üzerinde olması da bu riskin artması anlamına gelir. Bebeklerin kendi yataklarında yatmalarına dikkat edilmeli, bebeğin uyku pozisyonunun hayati riskleri ortadan kaldırma açısından büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır.
Kaynak: medikal akademi
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title