Bağışıklık sistemi zayıf çocuk çok hastalanıyor…

Çocuklar yetişkinlere oranla daha sık enfeksiyon hastalıkları yaşıyor, bunda da bağışıklık sisteminin zayıflığı önemli rol oynuyor. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan faktörler arasında ise yetersiz ve dengesiz beslenme, uykusuzluk ve stres yer alıyor. Bu nedenle çocukları enfeksiyonlardan korumanın yolu; bağışıklık sistemlerini güçlendirmekten geçiyor.
Hastalıkların kol gezdiği sonbahar aylarında, henüz tam olarak gelişmemiş bağışıklık sistemleriyle bebekler en büyük risk grubunda yer alıyor. Bu nedenle vücutlarının en önemli savunma mekanizması olan bağışıklık sistemlerinin bilinçli şekilde güçlendirilmesi çok önemli. Anne ve babaların bebeğe karşı en önemli sorumluluğu ise; hastalıklara karşı tek mücadele silahı olan bağışıklık sisteminin gelişimine destek vermek.
Bağışıklık sisteminin gelişmeye anne karnında başladığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gonca Özmen, ilk aylarda zayıf olan bağışıklık sisteminin zamanla geçirilen enfeksiyonlar ile giderek olgunlaşarak, vücudu korumaya başladığını söyledi.
Annenin gebelikteki beslenmesi, geçirdiği enfeksiyonlar ve stresi bağışıklık sisteminin oluşmasında etkili oluyor. Bebek doğduktan sonra da çocuğun beslenmesi, yaşadığı ortamın fiziksel durumu, geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar ve aşılar ile bağışıklık sistemi gelişiyor.
Yeni doğan döneminin fizyolojik olarak bağışıklık sisteminin tam olgunlaşmadığı bir dönem olduğunu belirten Uzman, bu nedenle bu süreçte özellikle anne sütü ile beslenmeye özen gösterilmesinin, hijyen kurallarına dikkat edilmesinin, bebeğin enfeksiyon hastalığı geçirenlerden uzak tutulmasının ve rutin çocukluk çağı aşılarının tamamlanmasının çok önemli olduğunu vurguluyor.
2 YAŞINA KADAR ANNE SÜTÜ
Bebeklerin güçlü bir savunma sisteminin olması için sağlıklı bir vücuda sahip olması gerektiğini söyleyen Dr. Özmen, bebeklerin bağışıklık sistemi konusunda merak edilenleri anlatarak önerilerini şöyle aktardı:
 
“Beslenme ve uyku düzeni bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynar. Özellikle bebeklere 2 yaşına kadar anne sütü vermek bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli faktörlerdendir. İlk günlerde gelen kolostrum olarak adlandırılan sütün, bağışıklık sistemi için önemi çoktur.
RAFİNE GIDALARDAN UZAK DURULMALI
Anne sütünün dışında daha sonraki süreçte bağışıklık sistemini dengede tutup, güçlendirmek için beslenmeye çok dikkat edilmesi gereklidir. Mümkün olduğu kadar rafine olmuş gıdalardan ve raf ömrü uzun gıda maddelerinden uzak kalınmalıdır.
VİTAMİNLER, DEMİR, ÇİNKO VE SELENYUM ALIMINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Antioksidan olarak adlandırılan A, C, D, E vitaminlerinin, demir, çinko ve selenyumun yeterli miktarda alınmasına
özen gösterilmelidir. A vitamini, sarı renkli ve koyu yeşil sebze, meyvelerden alınabilir. C vitamini hastalıklara karşı koruyucu vitaminlerin başında gelir ve çilek, kivi, kavun, portakal, mandalina gibi meyveler C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca zerdeçal, zencefil de C vitamini kaynaklarındandır. E vitaminini ise; kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzelerde bulunmaktadır. D vitamini için gıdaların dışında güneş de önemli bir kaynaktır. Bu sebeple temiz hava ve güneşten de faydalanmayı ihmal etmemek gerekir.
Çinko, bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. İlaçlar aracılığı ile çinko alınabileceği gibi et, nohut gibi gıdalar da önemli çinko kaynaklarındandır. Selenyum; dana-kuzu ciğeri, somon ve ton balıklarından alınabilir. Demir eksikliği bağışıklık sistemini en çok etkileyen nedenlerden biridir. Bu nedenle aralıklı olarak, demir eksikliğinin varlığı kontrol edilmeli ve ona göre tedavi düzenlenmelidir.
SAVUNMA SİSTEMİ DENGESİ İÇİN OMEGA 3 VE OMEGA 6
Bebeğin savunma sistemi dengesinin korunması için Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinden de faydalanılmalıdır. Omega 6, yağ kaynaklarının çoğundan alınabilirken; Omega 3 keten tohumu, ceviz ve balıktan karşılanabilir.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddia edilen bazı ilaçları almadan önce mutlaka uzman hekime danışmak gerekir. Aynı şekilde grip aşılarını uygulamadan önce de hekime danışmak oldukça önemlidir. Son yıllarda gündemde olan prebiotik ve probiotiklerin de savunma sistemindeki desteğinin unutulmaması gerekir.
 
YETERLİ UYUMAYAN ÇOCUK KOLAY HASTALANIR
Bebeklerin ve çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesinde uyku çok önemlidir. Erişkinlere göre çocukların uyku gereksinimi daha fazladır. Yeterli uyumayan, dinlenmeyen çocukların hastalıklara daha kolay yakalandığı bilinen bir gerçektir.
Bağışıklık sistemini ve dengesini bozan bazı durumlar vardır. Bunlar;
Anne sütü alınmaması.
Yetersiz ve dengesiz beslenme.
Çocukluk çağı aşılarının yapılmaması.
Yetersiz uyku.
Hijyen kurallarına uymama.
Kalabalık ortam.
Sağlıksız çevre koşulları, sigaralı ortam.
Mutsuz ve huzursuz yaşam.
Güvenliksiz ve sevgisiz aile ortamı.
Tüm bunlara bakıldığında bağışıklık sisteminin sağlıklı ve dengeli olması için pek çok faktör önem arz eder. Bunların hepsi bir bütün olarak düşünülerek, en değerli varlıklarımız olan çocuklara güzel ve sağlıklı koşullar sağlanmaya çalışılmalıdır.”
Kaynak: www.ntv.com.tr
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title