Hamileler şeker yüklemesi yaptırmalı mı?

Anne adayında gebelik öncesinde şeker hastalığı olmamasına rağmen, gebelik döneminde kanda glikoz, yani şeker seviyesinde yükselme olabilir. Bu anne adayındaki gebelik şekerini işaret edecek bir gelişmedir. Gebelik döneminde 24 ve 28 haftalarda yapılan şeker su testi olarak ta bilinen, şeker yükleme testiyle yapılacak taramalarda bu sorun belirlenebilir.
 
Hamileler şeker yüklemesi yaptırmalı mı?
 
Sadece bir dilim pasta kadar şeker içeren şeker yüklemesi, reaktif hipoglisemiyi anlamanın tek yoludur.
 
Uzman Diyetisyen Işın, konuyla ilgili şunları söylüyor:
 
“Unutmayın ki; hekiminizin reaktif hipoglisemiyi açlık kanında teşhis etmesi mümkün değildir. Çoğu bireyde ancak ve ancak, 3 saatlik şeker yükleme testinde anlaşılabilir. Bunun için pek çoğumuzun yediği 1 dilim pastadaki kadar şekerin yüklenmesine izin verin. Böylece tanı konulabilsin, vücudunuzda ne olup bittiği anlaşılsın ve gerekiyorsa tedavi başlatılabilsin.”
 
“Buna izin vermezseniz yaşadığınız tatlı ataklarıyla, her gün kendinize şeker yüklemesi yapıp durursunuz. Bu durum sizi diyabete kadar götürebilir” diyen Sayın, şöyle devam ediyor:
 
“Öğle sonrası arkadaşlarla krokanlı, akışkan çikolata kremalı bir dilim pasta yediniz, aynı gün akşam da dışarıda 1 koca tabak makarna yediniz. Bunun Türkçesi, ‘bir günde iki defa şeker yüklemesi yaptınız’ şeklindedir. Eğer sık sık karbonhidrat ağırlıklı besleniyorsanız, kontrolsüz meyve yiyorsanız, unlu mamullere hayır diyemiyorsanız, kendinize bir iyilik yapın ve doktorunuzun önerdiği şeker yükleme testinden korkmayın.”
 
Gebelik şekeri tedavi edilmediğinde ne olur?
 
Anne adayında kan şekeri seviyesinin yüksek düzeyde olması, bebeğin daha fazla irileşmesine neden olabilir. İri bebeklerin doğum öncesinde ve doğumda daha fazla sorun yaşadığı belirlenmiştir. İri bebeklerin doğumu sezaryenle olacağından, doğumda omuz takılması, doğumun daha uzun süre devam etmesi, doğum travması gibi sorunlar meydana gelebilir.
 
Gebelik döneminde pre-eklampsi adı verilen yüksek tansiyon riski şeker hastalığında daha fazladır. Bu sorunda bebek ve anne adayı için sorunlar meydana getirebilir.
 
Gebelikte erken doğum riski ve düşük riski daha fazla olur.
Bebeğin doğmasından sonra hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü yaşanabilir.
 
Doğumdan sonra bebekte akciğer gelişimi tam olmadığından,
solunum zorluğu yaşanabilir.
 
Anne karnında ani bebek ölümleri gelişebilir.
 
Doğumdan sonra bebeklerde billuribin yüksekliği, kalsiyum seviyesi düşüklüğü, polisitemi yani bebeğin kan hücrelerinin fazla olması görülebilir.
 
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title