Doğum yardımı şartları nelerdir?

Hamile olan çalışan bir kadının  doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan 8 hafta sonra çalıştırılması yasaktır. Ancak ikiz, üçüz gibi çoklu gebelikte 2 hafta daha eklenerek bu süre 10 hafta olmaktadır. Eğer hamile olan kadın çalışmaya devam etmek istiyorsa doktordan çalışabilir raporu alarak doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Böyle durumlarda doğumdan önce çalışmadığı 5 hafta, doğum sonrasındaki 8 haftaya eklenerek 13 hafta doğum sonrası izin kullanabilmektedir. Doğumdan önce ve doğumdan sonra verilen izinler haricinde kadın vatandaşlarımız isterlerse doğumdan 6 ay sonra ücretsiz izin yapabilmektedirler. Fakat doğumdan sonra 6 ay izin alan kadın işçinin izinden sonra çalıştırılıp çalıştırılmayacağı iş verene kalmıştır.

SSK Doğum Parası Şartları;

Doğum öncesi izinin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermiş olmaması,

Belirtilen süreler dahilinde iş yerinde çalışmamış olması,

Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin yatırılmış olması,

Doğumun gerçekleşmiş olması gerekir.

Erken Doğum Halinde Uygulama Nasıldır?

Doğum öncesi 8 haftalık izne ayrılan fakat erken doğum yapan sigortalı kadın vatandaşlarımız, erken doğum sebebiyle doğum öncesi kullanamadıkları toplan süreyi doğum sonrası 8 haftalık izin ile birlikte kullanabilirler. Doğuma 3 hafta kalıncaya kadar iş yerinde çalışabileceğine dair doktordan rapor almadan çalışan kadınların erken doğum yaptığı takdirde kullanamadığı SSK Doğum Parası, doğum sonrası izinli günlerine ilave edilecektir ve ona göre SSK Doğum Parası alacaktır. Doğumdan önce hamilelik izninin başladığı tarihte sigortalılık niteliği devam etmekte olan kadının, hamilelik izni süresince herhangi bir nedenden dolayı hizmet akdi sona ermiş olsa bile doğum öncesindeki ve sonrasındaki SSK Doğum Parası verilmek zorundadır.

SSK Doğum Parası Nasıl Alınmaktadır?

Eğer sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısı doğum borçlanmasından yararlanmak istiyorsa kocasının doğumdan önce ki bir sene içinde 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Çalışan kadın vatandaşlarımız, doğum raporu ve vizite kağıdı ile birlikte SGK’ya başvurduğunda SSK Doğum Parası alabilir. SSK Doğum Parası’nı doğumdan sonra işlemler tamamlanınca gidip alabilirsiniz.

SSK Doğum Parası Ne Kadardır ve Nasıl Hesaplanmaktadır?

SSK Doğum Parasını hesaplamak oldukça basittir. Çalışan kadın vatandaşların günlük kazancının 2/3’ü kadına doğum parası olarak verilmektedir. Örneğin; günlük 30 TL’ye çalışan bir kadına 30 TL’nin 2/3’ü SSK tarafından ödenmektedir. Yani 20 TL analık parası alacaktır.

SSK Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılmaktadır?

Sayfanın sonunda size vereceğimiz internet adresine girip birkaç işlemi tamamladıktan sonra SSK Doğum Parası Sorgulama işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz.

1. Adım

İlk adım olarak resimde gösterildiği gibi “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklamanız gerekiyor.

2. Adım

Daha sonra karşınıza gelen “e-devlet şifresi” bölümünde yer alan boşluklara, E-Devlet Şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı girerek “Sisteme Giriş Yap” butonuna basmanız, SSK Doğum Parası Sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz için yeterli olacaktır.

 

Kaynak: Sabah.com.tr

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title